Βιολογία

Είχα δει όσο ήμουν διακοπές την αναφορά από διάφορους μπλόγκερ στο ηλεκτρονικό ψήφισμα για την ένταξη της διδασκαλίας της θεωρίας της Εξέλιξης στα σχολεία. Είχα αμελήσει να το κάνω μέχρι που σήμερα επισκέφτηκα το σαιτ και ποιος είναι πίσω απ’όλα αυτά; Ο παλιός μου καθηγητής της Βιολογίας ο Θάνος Καψάλης. Μάλιστα Μαρία, τον θυμάσαι;

Ο κος Καψάλης ήταν από τότε δραστήριος άνθρωπος, εκείνη την εποχή τέλειωνε το μεταπτυχιακό του και μας δίδασκε και Χημεία εκτός από Βιολογία. Εγώ με τη Χημεία είχα χωρίσει από την Τρίτη Γυμνασίου, είχαμε μαλώσει άσχημα. Αλλά εκείνη τη χρονιά (δευτέρα Λυκείου) διάβασα και Χημεία και πάνω απ’όλα Βιολογία. Το βιβλίο μου ήταν γεμάτο σημειώσεις και χαρτάκια post it και μελετούσα, είχα και απορίες. Ήταν η έμπνευση μου ο άνθρωπος κι ελπίζω κι εγώ να ακολουθώ το παράδειγμα του στο σχολείο τώρα.

Έχω βρει κι ένα πολύ ωραίο βιβλίο για παιδιά που διηγείται με απλά λόγια και ωραίες εικόνες τη ζωή και το έργο του Δαρβίνου. Το παίρνω στο σχολείο και το διαβάζουμε με τους μαθητές μου. Ο Κάρολος πάλι, πάντα φιγουράρει στα πόστερ με σημαντικούς Άγγλους που φτιάχνουμε. Το βιβλίο λέγεται «Το Δέντρο της Ζωής» είναι του Peter Sis ο οποίος είναι εικονογράφος.

3 Comments

 1. Αγαπητή κα.Άννα, είμαι μαθήτρια του εξαιρετικού αυτού ανθρώπου και επιστήμονα του κ.Θ.Καψάλη και οφείλω να σας ενημερώσω πως εξακολουθεί να έχει αυτή τη χαρακτηριστική ζωντάνια και το μοναδικό ταλέντο να καθηλώνει ανεξαιρέτως μια ολόκληρη τάξη την ώρα του μαθήματος.Σε ένα σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα, υπάρχουν, άνθρωποι με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, όπως ο κος.Καψάλης, καταφέρνοντας έτσι να μας κάνουν να έχουμε και πάλι όρεξη για ουσιαστική μάθηση.

  Like

 2. Αγαπητή κα.Άννα, είμαι μαθήτρια του εξαιρετικού αυτού ανθρώπου και επιστήμονα του κ.Θ.Καψάλη και οφείλω να σας ενημερώσω πως εξακολουθεί να έχει αυτή τη χαρακτηριστική ζωντάνια και το μοναδικό ταλέντο να καθηλώνει ανεξαιρέτως μια ολόκληρη τάξη την ώρα του μαθήματος.Σε ένα σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα, υπάρχουν, άνθρωποι με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, όπως ο κος.Καψάλης, καταφέρνοντας έτσι να μας κάνουν να έχουμε και πάλι όρεξη για ουσιαστική μάθηση.

  Like

 3. Anna γεια
  πραγματικά είναι κρίμα που ο Freud κι ο Darwin διδάσκεται τόσο λίγο στα σχολεία μας…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s