3 Βιβλία

Tην περασμένη εβδομάδα πήγα σε μια παρουσίαση βιβλίου: Γκάζμεντ Καπλάνι, Ημερολόγιο Μικρών Συνόρων εκδόσεις Λιβάνη. Πήγα λίγο αδιάβαστη είναι η αλήθεια γιατί το βιβλίο το έχω διαβάσει διαγωνίως. Έχω διαβάσει δηλαδή τα περισσότερα από τα κείμενα που αναφέρονται στην Ελλάδα αλλά πολύ λίγα από κείνα που αναφέρονται στην Αλβανία. Μου αρέσουν αυτά τα κείμενα και γενικά αυτά που γράφει ο συγγραφέας τους και στην εφημερίδα και στο μπλογκ του. Μου αρέσει που είναι χαμηλόφωνα που τα διαβάζεις σήμερα και τα σκέφτεσαι για μέρες. Κι ο συγγραφέας τους κάπως έτσι είναι. Μιλούσε με μια ήρεμη φωνή και οι κινήσεις των χεριών του υπογράμμιζαν αυτά που ήθελα να πει. Οι άνθρωποι που οργάνωσαν την εκδήλωση (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας) ήθελαν να μιλήσουν κυρίως για τη μετανάστευση και όσα καλά και αρνητικά φέρνει. Ήταν οι περισσότεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί, κάποιοι ακροατές μάλιστα ιδιαίτερα φορτισμένοι από τις δικές τους εμπειρίες. Το πιο συγκινητικό που άκουσα όμως ήταν από τον πρόεδρο Αλβανών μεταναστών Λάρισας που παρουσίασε λίγο τη ζωή του μετανάστη στην νέα του χώρα και σε κάποια στιγμή έλεγε τι (υποτίθεται) ότι δεν πρέπει να κάνουν οι μετανάστες εδώ για να μην τους κατηγορήσουν: «Τα κορίτσια να μην τα κοιτάς». Έτσι είπε ο άνθρωπος και μου ‘ρθε να κλάψω. Ως κορίτσι έχω να πω ευτυχώς που υπάρχουν και οι μετανάστες και μας σφυρίζει και κανένας άντρας στο δρόμο!
Ο Καπλάνι είπε χαριτολογώντας ότι έχει βρει το μπελά του με το βιβλίο γιατί εκείνος θέλει να μιλήσει για Λογοτεχνία και όπου τον καλούν μιλάνε για μετανάστευση. Η ώρα περνούσε είχε πάει πια 12 παρά όταν μας απεύθυναν το λόγο. Εκείνη των ώρα δε μου ήρθε καμία ερώτηση να κάνω. Την άλλη μέρα που ξύπνησα σκέφτηκα ότι πρέπει να τον ξανακαλέσουμε τον άνθρωπο και να μιλήσουμε μόνο για Λογοτεχνία και βιβλία που αγαπάμε. Να τον ρωτήσω ποιους συγγραφείς αγαπά να διαβάζει, τί σκέφτεται να γράψει στο επόμενο βιβλίο του, κλασικές ερωτήσεις βιβλιοκριτικού δηλαδή.

Δυο μέρες μετά, λες και για να εμπεδώσω το θέμα που ξεκίνησε η Τρίτη, πήγα στην ταινία Τα Παιδιά των Ανθρώπων. Ωραία ταινία, πολύ εντυπωσιακά φτιαγμένη βασισμένη σε ένα ακόμη καλύτερο βιβλίο. Όταν το είχα διαβάσει το 1996 είχε κυκλοφορήσει μια έκδοση με τον τίτλο «Τζούλιαν» από εκδόσεις Πατάκη. Τώρα είδα το ξανακυκλοφόρησαν με τον πρωτότυπο τίτλο. Πολύ ωραία μετάφραση απ’τη Σώτη Τριανταφύλλου. Λίγες μέρες πριν δω την ταινία είχα πέσει πάνω στην κριτική του Φενεκ Μικελίδη στην Ελευθεροτυπία. Ενώ διάβαζα τα λίγα πράγματα για την υπόθεση του έργου επ, λέω έγω την ξέρω αυτή την ιστορία. Η ταινία διαφέρει αρκετά από το βιβλίο σε ένα πολύ συνταρακτικό κομμάτι. Εκείνο που με είχε ταράξει τότε όταν το διάβασα, κι ας μην είχα παιδί ακόμη ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος είχα σκοτώσει ο ίδιος κατά λάθος το παιδί του. Σε όλο το υπόλοιπο βιβλίο ήταν ένα ράκος βέβαια, χωρίς να καταφέρνει να συγχωρήσει τον εαυτό του. Είναι πολύ ωραία ιστορία, πολύ διαφορετική από τα άλλα βιβλία της P.D. James που έχει γράψει κυρίως αστυνομικά μυθιστορήματα.

Χθες κι άλλη βιβλιοπαρουσίαση, παιδικό βιβλίο αυτή τη φορά. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας του διάσημου Τριγωνοψαρούλη και άλλων. Το καινούριο του λέγεται «Που πήγαν τα Χριστούγεννα;» με πρωταγωνίστρια μια γάτα (εκδόσεις Πατάκη κι αυτά).Η παρουσίαση άρεσε στα παιδιά κυρίως γιατί έπαιζε μαζί τους και σε κάποια φάση έδιωξε τις μαμάδες γιατί μιλούσαν πολύ! Την εκδήλωση οργάνωνε ιδιωτικό σχολείο της πόλης μας. Ζήλεψα το ότι η δασκάλα μουσικής είχα κάνει πολύ καλή δουλειά, είχε μελοποιήσει τους στίχους του συγγραφέα και τα παιδιά ήξεραν όλους τους ήρωες απ’έξω και ανακατωτά, πράγμα που σημαίνει ότι τα διάβασαν με χαρά τα βιβλία. Απ’την άλλη οι μαμάδες παραπονιόντουσαν για το μεγάλο αριθμό (29) παιδιών στην τάξη και κάποιες αγέλαστες, αναίσθητες δασκάλες. Άντε βγάλε συμπέρασμα τώρα εσύ.
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα παρουσιάσει το καινούριο του βιβλίο κι αλλού, πληροφορίες εδώ.

1 Comment

  1. Το βιβλίο του Καπλάνι είναι το τελευταίο που διάβασα και είναι υπέροχο. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να πάω στην παρουσίαση του βιβλίου. Κατά σύμπτωση το αμέσως προηγούμενο ήταν το “Τους τα λέει ο Θεός” του Σωτήρη Δημητρίου -επίσης πολύ καλό για το ίδιο θέμα.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s