DAVID BOWKER – rawhead

rawhead.jpgΤα μικρά παιδιά να απομακρυνθούν από τις οθόνες. Μαζί τους και όσοι δεν αγαπούν τα αστυνομικά, τη λογοτεχνική βία, το Δράκουλα και το Μάντσεστερ. Ακολουθεί παρουσίαση hardcore αστυνομικού, κυρίες και κύριου με πολύ αίμα, πολλούς φόνους και απαίσιο καιρό.

Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου έχω ένα φίλο τον Κώστα με τον οποίο ανταλλάσσουμε βιβλία. Εγώ του σύστησα τον Jonathan Lethem και τον Πέτρο Μάρκαρη κι εκείνος μια σειρά από Βρετανούς θιασώτες του detective novel όπως το Σκωτσέζο Stuart Macbride και τον Εγγλέzo Wingfield. Εδώ και μερικούς μήνες μου έχει δανείσει λοιπόν ένα βιβλιαράκι με τίτλο Rawhead, a gothic gangster novel από κάποιον David Gowker που του άρεσε πολύ. Εγώ το απέφευγα και το πηγαινοέφερνα από την κουζίνα στο υπνοδωμάτιο, το ξεσκόνιζα, το κοιτούσα, «Μπα έλεγα δε θα μου αρέσει». Είχα σχηματίσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι ήταν ένα βιβλίο με νεκρούς που ξαναγυρίζουν στη ζωή ή κάτι τέτοιο και αυτά δε μου αρέσουν.
Την Πέμπτη στις 31 του μηνός είχα τη φαεινή ιδέα να πάω στο ταχυδρομείο. Ευτυχώς πήρα και αυτό το μικρό βιβλιαράκι μαζί μου που αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο γιατί είχα σειρά 315 και ήταν ακόμη στο νούμερο 150.

Ο Rawhead είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος αλλά δεν του φαίνεται καθόλου στην αρχή. Πρέπει να φτάσουμε στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου για να καταλάβουμε το μέγεθος της τρέλας του.

Ο Μπίλι είναι ένα δημοσιογράφος συγγραφέας, όχι ιδιαίτερα πετυχημένος, βέρος Μαντσεστεριανός, που στην προσπάθεια του να ανέλθει βρίσκεται να παίρνει συνέντευξη από ένα γκάνγκστερ της τοπικής Μαφίας. Ο Μπίλι και ο Rawhead ήταν συμμαθητές στο σχολείο και συναντιούνται όταν ο γκάνγκστερ αναθέτει στο Rawhead να σκοτώσει το Μπίλι. Αυτός τον βλέπει σαν το χαμένο του αδερφό και του χαρίζει τη ζωή.

Από κει αρχίζουν τα προβλήματα. Εδώ ανοίγω μια παρένθεση: Σε πολλές ταινίες και βιβλία αυτό που μου κάνει αρνητική εντύπωση είναι ότι οι πρωταγωνιστές αντιμετωπίζουν την ακατάσχετη βία, το αίμα, τους φόνους σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό. Οι άνθρωποι γύρω τους πέφτουν σαν τις μύγες κι αυτοί συνεχίσουν να παίρνουν πρωινό με τη γυναίκα τους και να φιλάνε τα παιδιά τους για καληνύχτα. Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ο Μπίλι τα χάνει παγώνει, δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτε εκτός από λάθη. Τα σκατώνει ξανά και ξανά και είναι συμπαθητικός ακριβώς γι αυτό. Εντάξει έμενα μου άρεσε γιατί αγαπάει και τα βιβλία αλλά και ο δολοφόνος είναι μεγάλος βιβλιόφιλος επίσης.

Με λίγα λόγια το ευχαριστήθηκα πολύ αυτό το βιβλίο όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται μια και μιλάω για ένα βιβλίο με ένα βουνό από πτώματα και κάποιους βασανισμούς στο ενδιάμεσο. Έτσι είναι όμως τα αστυνομικά: εμείς που τα αγαπάμε, αγαπάμε να φοβόμαστε, να ανακατεύεται το στομάχι μας από αυτές τις ιστορίες και στο τέλος να κλείνουμε το βιβλίο και να νομίζουμε ότι κλείνουμε όλη τη βία, όλο το κακό έξω.

End of story. Τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι που άφησαν στη μέση.

22 Comments

  1. Συνάντησα κάποιον Αφρικανό, που δέχτηκε με τό καλό ή με τη βία (η τακτική των Αγγλοσαξώνων) την Αγγλική κουλτούρα και την Αγγλική γλώσσα, φυσικά. Φορούσε ένα άσπρο καπέλο με την επιγραφή: “MAD”
    (τρελός). ” Είσαι τρελός;” τον ρώτησα. “Όχι. Είναι αστείο”, είπε.

    Ο τρόπος που εκμαυλίζεται ένας λαός δεν είναι με πράξεις που η καθεμιά από μόνη της ωθεί σε ηθική διαφθορά και κατάπτωση. Αν γινόταν έτσι καθένας θα αντιδρούσε. (Κανένας δεν δέχεται να μειωθεί ηθικά χωρίς να δώσει τον αγώνα του.)

    Ο εκμαυλισμός γίνεται με πράξεις που η καθεμιά από μόνη της μοιάζει σαν ένα αθώο αστείο (τί σημασία έχει να είναι κανείς σοβαρός!) όλες όμως μαζί δεν είναι αθώες ούτε συμβαίνουν στην τύχη.

    Like

  2. Και μια απορία: ” Κανείς δεν απαντάει σ΄ αυτήν την ιστοσελίδα; Δεν είναι κανείς εδώ; ΄ ΄’Ενιμπόντι χίαρ;”

    Like

  3. Δεν κατάλαβα τι εννοείτε. Ότι έχω εκμαυλιστεί από τους Εγγλέζους;

    Like

  4. “Λιβ ε ρεπλάϋ” (;) Αυτό δεν χορταίνει με τίποτα;

    Like

  5. Γελώ με την απροσδόκητη απάντησή σου. Είναι πράγματι ένα δείγμα ανώτερου χιούμορ!

    Like

  6. hey anna
    θέλω να ζητήσω μια μικρή χάρη, αν μπορέις βέβαια.
    δουλεύω δίπλα σε μια δανειστική βιβλιοθήκη με πελατεία 50% παιδιά, 45% γυναίκες 25-55 χρονών και 5% λοιποί.
    επειδή μπορείς να φανταστείς το ποιοι τίτλοι ‘κινούνται’ κι επειδή θα αγοράσουν νέα βιβλία σύντομα, έχεις να προτείνεις μερικά βιβλία, από τις τελευταίες κυκλοφορίες?
    yours
    w.a.

    Like

  7. Σήμερα θέλω να γράψω ένα μικρό δοκίμιο για την ανασχετική δύναμη του μικρού. Ξέρεις στην Ιαπωνία έχουν τέσσάρων ειδών κραυγές (κιάϊ). Ένα από αυτά τα είδη είναι η κραυγή του μικρού. Η τέχνη των κραυγών λέγεται Κιάϊντότσου. Ντότσου λέγεται η τέχνη.
    Αν ρωτάεις (Καλύμνικη προφορά) τι χρειάζεται η τέχνη των κραυγών και ιδίως η τέχνη της κραυγής του μικρού θα σου φέρω ένα μικρό παράδειγμα. Αν είσαι μικρός στη δύναμη ή στο ανάστημα ή στην ηλικία και δεν ξέρεις την τέχνη της κραυγής του μικρού λες στον εαυτό σου. Με το να είμαι μικρός στη δύναμη ( ή στο ανάστημα ή στην ηλικία) δεν ύπάρχει κανένας ικανοποιητικός ρόλος για μένα. Έτσι γίνεσαι αναρχικός και μουτζουρώνεις τοίχους αντί να φυτεύεις δέντρα. Αν ξέρεις την τέχνη της κραυγής του μικρού κραυγάζεις “ΚΙΑΪ”. Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαίνεται!
    Μπορώ άραγε να καταγράφω τις σκέψεις μου εδώ στο “Λιβ ε ριπλάϊ” σου, μια που το όνομά μου όπως βλέπω είναι πάντα υπ ατμόν; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αντίρρηση. “ΚιάΪ”

    Like

  8. Να σου πω Μόσχο, γιατί δεν κάνεις κι εσύ ένα μπλογκ; Μπορείς!
    Είσαι από την Κάλυμνο;

    Like

  9. Θα με βοηθούσες να κάνω κι εγώ ένα μπλοκ; Ίσως με τη βοήθειά σου μπορω. Θα μου έδινες οδηγίες; Ή μηπώς γίνομαι φορτικός;
    Δεν είμαι από την Κάλυμνο. Οι φίλοι μου είναι Καλύμνιοι. Εγώ είμαι Κρητικός. Για την ακρίβεια ο πατέρας μου είναι Κρητικός απ΄το Ρέθυμνο (Άνω Τριπόδο Μυλοποτάμου Ρεθύμνης Κρήτης). Σκοτώθηκε το 1944.
    Μητέρα μου λέει ότι γεννήθηκα στο Πεντάβρυσο Καστορίας, ένα μικρό χωριό. Είμαστε περαστικοί από εκεί πριν γεννηθώ. Το μόνο που ξέρω γι΄ αυτό που ήμουν πριν γεννηθώ!
    Δεν είναι βάσανο να έχεις δικό σου μπλοκ. Δεν είναι καλύτερα να το έχουν οι άλλοι; Έχω ξεχάσει σε πόσες ιστοσελίδες είμαι χρήστης! Είχα και μια δική μου επίσης εγκαταλειμένη! Τί να κάνουμε; Η ιδιοκτησία και η “χρησικτησία” θέλει φροντίδα. Μ’ αρέσει να είμαι ανέμελος. “Ο κόσμος τραβάει το δρόμο του και το χορτάρι φυτρώνει μοναχό του” “Τί υπέροχο είναι κάθε τι”. “Άκου τον ήχο που βγάζει το ένα σου χέρι απ΄ το χειροκρότημά σου”. ” Nadie ha visto este crepusculo con las manos unidas”(Pablo Neruda).
    Άννα, από που είσαι;

    Like

  10. Ευχαρίστως να σε βοηθήσω Μόσχο, στείλε μου μέιλ. Δεν είναι βάσανο να έχεις μπλογκ, είναι ευχαρίστηση.
    Απο πού είμαι; Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση, δε με ρωτάς κάτι για την Αμερικάνικη Λογοτεχνία του 20ου αιώνα καλύτερα;

    Like

  11. Μου κέντρισες το ενδιαφέρον, τώρα…
    Και χάρντκορ αστυνομικό και φόνοι και αίμα και Μάνσεστερ; Ό,τι πρέπει για… χαλάρωμα στην παραλία!
    Μπλακ χιούμορ; Ίσως. Αλλά μάλλον όχι βρετανικό – φλεγματικό…
    Ομολογώ, πάντως, ότι τον David Gowker δεν τον είχα υπ’ όψιν μου. Το διαβάζω, λοιπόν, και τα λέμε! 🙂

    Like

  12. Ούτε κι εγώ τον ήξερα Χρήστο. Ας είναι καλά ο φίλος μου ο Κώστας που ξετρυπώνει κάτι άγνωστους σε μας συγγραφείς.

    Like

  13. ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ του Μόσχου Λαγκουβάρδου
    Τι προτείνουν τα κόμματα και τι ζητούν οι πολίτες; 1) Η Ν.Δ. προτείνει ελαχιστοποίηση του κράτους χάριν της ελεύθερης αγοράς, (ελευθερία τιμών και ημερομισθίων, σεβασμός στον ανταγωνισμό και στην ατομική ιδιοκτησία). Στη γραφειοκρατία του σοσιαλ-κρατικισμού αντιτείνει ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και την εξουσία, για να ξαναβρεί καθένας το σεβασμό του άλλου. Λιγότερο κράτος δε σημαίνει «κάτω το κράτος».Το αντίδοτο στο κόμμα της Ν.Δ. είναι να επαναφέρουμε τις εμπορικές δραστηριότητες εκεί όπου ανήκουν, να ξαναδημιουργήσουμε χώρο γι αυτό που δεν είναι εμπορικό. 2) Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα αλλά «κίνημα». Γίνεται τα πάντα, ίνα τους πάντες κερδίσει αρκεί να βρίσκεται στην εξουσία! Η θεωρητική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματισμός που πρεσβεύει ότι η αλήθεια δεν είναι τα πραγματικά γεγονότα, αλλά η ερμηνεία που δίνουμε σ΄ αυτά. Παράδειγμα η διαφορετική ερμηνεία της Ελληνικής Ιστορίας! Το αντίδοτο στο ΠΑΣΟΚ είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διάλυση των μύθων και των ψευδαισθήσεων. 3) Το ΚΚΕ είναι μονολιθικό κόμμα . Για το ΚΚΕ ό,τι ταιριάζει κάπου ταιριάζει παντού! Το αντίδοτο στο ΚΚΕ είναι η διάλυση του μύθου της υλικής προόδου με την έννοια να κατασκευάζεις ολοένα καινούρια βιομηχανικά προϊόντα, έστω κι αν απειλούν με καταστροφή τον Πλανήτη. Γενικά όλα τα κόμματα πλήν της Δημοκρατικής Αναγέννησης του Στέλιου Παπαθεμελή δεν έχουν σημείο αναφοράς τίποτε άλλο πέρα από σκέψεις και ερμηνείες ανθρώπων! Η Δημοκρατική Αναγέννηση κομίζει ένα καινούριο μήνυμα που πηγάζει από την πίστη στο ιστορικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού! Οι πολίτες ζητούν από το κράτος τιμιότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη. Να επανέλθει το ήθος ως βάση της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής!

    Like

  14. Πριν μιλούσα στον ενικό και έλεγα “Να σου πω βρε Μόσχο”. Τώρα που σας γνώρισα ο πληθυντικός μου βγαίνει πιο καλά. Λοιπόν:
    Δε νομίζω ότι αυτό που θέλει ο Παπαθεμελής είναι να επανέλθει το ήθος ως βάση της πολιτικής. Αυτό που ζηταέι είναι να βγει για άλλη μια φορά στη βουλή με κάθε κόστος. Τί άνθρωποι είναι αυτοί που δε μπορούν να γυρίσουν στη δουλειά τους και να ζήσουν μια κανονική ζωή; Γιατί θέλουν τόσο πολύ να μας σώσουν; Και μόνο αυτό με κάνει καχύποπτη.

    Like

  15. Και κάτι άλλο κύριε Μόσχο, άσχετο με το περιεχόμενο: αν θέλετε να τα διαβάζουν περισσότεροι τα σχόλια σας καλό θα ήταν να τα κάνετε στο τελευταίο ποστ που έχω γράψει.

    Like

  16. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ!
    Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

    Σοβαρή (ή απλά σοβαροφανής) Αθηναϊκή εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της την είδηση, ότι η μονογαμία είναι μύθος και ότι όπως διαπίστωσαν ύστερα από επιστημονικές έρευνες ειδικοί ερευνητές επιστήμονες, στη Φύση επικρατεί πλήρης σεξουαλική ασυδοσία !
    Τα ζώα , κατά τους ειδικούς αυτούς επιστήμονες ( η εφημερίδα δεν γράφει τι είδους ειδικότητα κατέχουν), δεν έχουν όριο στην ικανοποίηση του σεξουαλικού ενστίκτου. Αυτό σημαίνει κατ΄ αυτούς ,ότι τα ζώα, αν δεν τους σταματήσει κάποιο εξωτερικό εμπόδιο, μπορούν να φτάσουν μέχρι το θάνατο, λόγω της σεξουαλικής ασυδοσίας τους. Τα ζώα που με το ένστικτό τους ξέρουν να φυλάγονται απ΄ τον κίνδυνο, την αρρώστια και το θάνατο, είναι εντελώς απροστάτευτα όταν πρόκειται για τη σεξουαλική τους ικανοποίηση.
    Κατ΄ αρχήν τα ζώα δεν έχουν σεξουαλικές ορμές καθ΄ όλο το έτος. Έπειτα αν ήταν σεξουαλικά ασύδοτα , όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες, το ίδιο έπρεπε να είναι ασύδοτα και στις άλλες φυσικές ανάγκες τους, όπως π.χ. στην τροφή και στο πιοτό. Κι όμως τα ζώα δεν κάνουν κατάχρηση της τροφής και είναι πάντοτε μετρημένα στην τροφή και στο νερό. Ούτε τρώνε ούτε πίνουν περισσότερο από όσο έχουν ανάγκη, κι αποφεύγουν τις αφύσικες τροφές.
    Αν αληθεύει ότι στη Φύση επικρατεί τέτοια σεξουαλική ασυδοσία, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες , σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν είναι σεξουαλικά ασύδοτοι πάνε κόντρα στη φύση και δεν είναι φυσιολογικοί!
    Άραγε η «καλή» αυτή εφημερίδα και ακριβέστερα ο δημοσιογράφος , ο οποίος ξεσήκωσε από κάποιο «σοβαρό» έντυπο την είδηση αυτή κι ο αρχισυντάκτης, που για να της δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, την έβαλε στην πρώτη σελίδα, γνωρίζουν ότι οι ιδέες αυτές , ότι ο άνθρωπος είναι μια μηχανή, όπως τα ζώα, είναι ιδέες που πρόβαλε και εφάρμοσε ο Ναζισμός, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο;
    Ο άνθρωπος-μηχανή (υπεράνθρωπος) είναι πολύ χειρότερος απ΄ τα άγρια ζώα. Ενώ εκείνα έχουν το ένστικτό τους να τα προστατεύει απ΄ την ασυδοσία, ο άνθρωπος αν δεν έχει το λόγο, με τον οποίο θέτει ηθικά όρια στη δύναμη και ειδικότερα στα ζωικά του ένστικτα, κατρακυλάει σε αφάνταστη αγριότητα , την οποία στρέφει εναντίον του εαυτού του ή εναντίον των συνανθρώπων του.
    Τι μανία κατέλαβε πολλούς που επείγονται να αποδείξουν τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι φυσιολογικό στον άνθρωπο, με το να τον παραβάλλουν άλλοτε με μηχανή κι άλλοτε με ζώο; Είναι η ανθρώπινη φύση όπως είναι η ζωώδης; Μήπως ξεχάσαμε πώς γίνεται ο άνθρωπος, όταν χάσει την ανθρώπινη ουσία (την ανθρωπιά του) και κατέχεται από τα ένστικτα του ζώου;
    Γνωρίζει ο απλός άνθρωπος, ενημερώνεται απ΄ την «καλή» εφημερίδα ο απλώς αναγνώστης που την αγοράζει , πώς σκέφτονται αυτοί που προπαγανδίζουν ιδέες ναζιστικές; Διαβάζουμε σε εφημερίδες και σε περιοδικά, πως δεν είναι μύθος μόνο η μονογαμία, αλλά κι ο γάμος μύθος είναι και η οικογένεια επίσης και η σχέση γονέων και παιδιών! Ενώ η πραγματικότητα είναι η σεξουαλική ασυδοσία, που θεωρεί θεμιτή ακόμα και την αιμομιξία, την πορνεία,( όπως είναι ο συμβατικός γάμος) κλπ.
    Γνωρίζει αυτά τα πράγματα ο απλός φορολογούμενος πολίτης, ο απλός ψηφοφόρος και τα αναλογίζεται όταν ακολουθεί άκριτα κι αβασάνιστα κάποια πολιτικά κόμματα , χωρίς να εξετάζει σε τι πιστεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζητούν την ψήφο του και που διαχειρίζονται τον πλούτο της χώρας του;

    Like

  17. Kenji Mizoguchi, Επιστάτης Σάνσο
    Σαν ένα μικρό δώρο στους φίλους αναγνώστες
    αντιγράφω απ΄ την αριστουργηματική ταινία του
    Kenji Mizoguchi “Επιστάτης Σάνσο” αυτά τα
    λόγια που απευθύνει ο ήρωας της ταινίας
    (ένας πατέρας στο γιο του),
    τη στιγμή του αποχαιρετισμού, γνωρίζοντας
    ότι είναι η τελευταία φορά που τον βλέπει.΄
    Αυτός είναι ο λόγος που του αφήνει τις
    τελευταίες πνευματικές του υποθήκες.

    Ο πατέρας είναι ένας Άρχοντας,
    που στέλνεται εξορία
    γιατί, για να προστατέψει τους φτωχούς
    της επαρχίας του,αρνήθηκε
    να δώσει ρύζι και στρατιώτες
    στον Αυτοράτορα.

    Ο γενναίος αυτός Άρχοντας λέει
    αυτά τα λόγια στο γιο του τη
    στιγμή του αποχωρισμού:

    “Μην ξεχνάς ό,τι σου πώ.

    Ο άνθρωπος που δεν έχει οίκτο
    δεν είναι άνθρωπος.

    Να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου
    και επιεικής με τους άλλους.

    ‘Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.
    Έχουν δικαίωμα στην ευτυχία.

    (Του δίνει ένα αγαλματάκι του Βούδα):
    Αυτό είναι το κειμήλιο της οικογένειάς μας.

    Ο Θεός του ελέους
    είναι σαν την ψυχή μου.

    Κράτα το
    για να με θυμάσαι.

    Θα ξαναϊδωθούμε
    ίσως.

    Να ελπίζεις
    και να ζεις θαρραλέα.”

    (Απ΄την ταινία του Κένζι Μιζογκούτσι,
    “Επιστάτης Σάνσο”)

    Like

  18. Άννα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    Τα λόγια απ΄ την ταινία του Μιζογκούτσι είναι δώρο για τη γιορτή σου
    Σου έγραψα κι ένα ολόκληρο δοκίμιο, αλλά χάθηκε.
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια στο BOOKCROSSING!

    Με ειρήνη και φιλία
    Μόσχος

    Like

  19. Άννα, γειά σου

    Ξέχασα πώς παίρνει ένα βιβλίο BCID
    Αυτό που σου λένε οι υποδείξεις είνα
    πως να βρεις ένα βιβλίο που έχει ήδη
    αριθμό.

    Εγώ θέλω να πάρει αριθμό ένα βιβλίο
    για να το αφήσω να ταξιδέψει ελεύθερα

    Σε παρακαλώ κάνε τον κόπο να μου δείξεις πώς
    γίνεται.

    Σ΄ευχαριστώ
    Μόσχος

    Like

Leave a comment