Τα βιβλία μου άρεσαν από τότε που ήμουν παιδί. Έχω φυλάξει μάλιστα πολλά από τα παιδικά μου βιβλία κι έχω σκοπό φέτος να τα φέρω από τη Ρόδο, εδώ. Ειδικά τη Τζέην Έυρ.
Για πολλά χρόνια όμως είχα ξεκοπεί από τα παιδικά βιβλία και δεν ήξερα καθόλου τι κυκλοφορούσε. Αυτά όλα άλλαξαν όταν έμεινα έγκυος φυσικά και ειδικά όταν γέννησα. Με το συστηματικό τρόπο που με διακρίνει είχα αρχίσει ήδη να διαβάζω τα σχετικά σάιτ πολύ πριν γεννηθεί η κόρη μου.
Το Φεβρουάριο του 2001 θυμάμαι μπήκα για πρώτη φορά στο βιβλιοπωλείο Σκάλα Παιδικό, σας έχω ξαναγράψει γι αυτό, και βγήκα κρατώντας μια μεγάλη σακούλα με βιβλία για μένα και το παιδί. Από τότε με την Έλενα μας έχει συνδέσει μια ζεστή φιλία και μάλιστα ίσως έχω κάνει εδώ ένα στρατηγικό λάθος σε σχέση με το παιδί. Επειδή ευχαριστιέμαι τόσο πολύ τις επισκέψεις στο βιβλιοπωλείο προτιμούσα να πηγαίνω μόνη μου. Δεν ξέρω αν φταίει αυτό ή το γεγονός ότι εγώ διαβάζω τόσο πολύ, η Αγγελική δε δείχνει πάντως το ειλικρινές πάθος που χαρακτηρίζει τους βιβλιόφιλους. Της αρέσουν τα βιβλία και δεν κοιμάται, δεν ηρεμεί παρά μόνο αν της διαβάσεις μια ιστορία αλλά προτιμάει να τα διαβάζει κάποιος άλλος. Anyway, παρασύρθηκα πάλι.
Τώρα λίγο πριν φύγουμε για διακοπές εκτός από τα δικά μου βιβλία έχω να φροντίσω και τα παιδικά. Η Αγγελική λοιπόν έχει κολλήσει με μια σειρά βιβλίων με νεράιδες. Είναι της Ντέιζι Μέντοους (εκδόσεις Κέδρος) και υπάρχουν πολλές σειρές νεράιδων των καιρικών φαινομένων, των χρωμάτων του πάρτι και άλλες. Έχουν και σχετικό σάιτ , of course. Εντάξει δεν είναι και τα λογοτεχνικά αριστουργήματα αλλά αυτή τη στιγμή είμαι της άποψης ότι πρέπει να διαβάζει ό,τι της αρέσει, μήπως και καταλάβει τι τρομερή απόλαυση είναι το διάβασμα. Τα έχουμε πάρει δώρο και σε άλλα κοριτσάκια και όλα ενθουσιάστηκαν.
Καλού κακού έχω παραγγείλει κι ένα Wally από το Άμαζον γιατί είναι ένα βιβλίο που σε απασχολεί ώρες, είχα ξαναγράψει γι αυτό πέρσι.
Τα τρία όμως βιβλία που θέλω να προτείνω ανεπιφύλακτα για παιδιά πάνω από έξι είναι τα εξής:
1. Φυλάξου από τους δράκους των παραμυθιών – από την πολυαγαπημένη Lauren Child (εκδόσεις Πατάκη)
Αυτό το βιβλίο είναι η συνέχεια του Who’s afraid of the Big Bad Book? Αλλά φυσικά διαβάζεται και αυτόνομα. Είναι ένα βιβλίο με εικόνες που ξεπηδούν (pop-up) και είναι ένα βιβλίο με άλλες ιστορίες εγκιβωτισμένες όπως λένε στα φιλολογικά λυσάρια. Πιστεύω ότι σαν παιδί πρέπει να διαβάσεις αυτό το βιβλίο και μετά το σύμπαν του Τζάσπερ Φορντ και του βιβλίου του που λέγαμε την περασμένη εβδομάδα δε θα σου φαίνεται καθόλου μα καθόλου απίθανο. Η εικονογράφηση είναι τέλεια και το πώς το έχουν φτιάξει, δεν πάυω να μένω με το στόμα ανοιχτό με την πρόοδο που έχει κάνει η τυπογραφία τα τελευταία χρόνια. (By the way, αν σας ενδιαφέρει το book design ρίξτε μια ματιά σε αυτό το μπλογκ που αφορά το σχεδιασμό εξώφυλλων και θα θαυμάσετε).
2. Μπαμπά πως φτιάχτηκε το Σύμπαν; Του Neal Layton (εκδόσεις Σαββάλας)
Άλλο ένα βιβλίο με εικόνες που ξεπετάγονται αυτό έχει και επιστημονικό υπόβαθρο. Αυτό το έχω εδώ και καιρό και καιγόμουν να το πάρω στο σχολείο να το διαβάσω στα παιδιά. Είχα κάποιους δισταγμούς λόγω του θέματος του και όσα μου έχει πει ο hfr και μια άλλη συνάδελφος για την αντίδραση που μπορεί να έχουν κάποιοι θερμοκέφαλοι γονείς σε πράγματα με τα οποί διαφωνούν. Βλέπετε αυτό το βιβλίο ξεκινάει με το big bang και συνεχίζει με τα πρώτα πλάσματα που δημιουργήθηκαν στο νερό και έχει υπέροχες μικρές ζωγραφιές προϊστορικών ζώων και από κάτω μπορείς να δεις πως εξελίχτηκαν αυτά τα ζώα. Μερικά είναι εύκολα άλλα κάποια άλλα ξάφνιασαν τα παιδιά. Γιατί βέβαια δεν κρατήθηκα και το πήγα στο σχολείο και το διαβάσαμε και αυτό που τους έμεινε ήταν το Μεγάλο Μπάμ. Κι αυτό έχει καταπληκτική εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα.
3. The Incredible Book Eating Boy by Oliver Jeffers
Αυτό δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα ελληνικά απ’όσο ξέρω παρόλο που είναι ένα βραβευμένο βιβλίο και πραγματικά αξίζει να το δούμε κι εδώ. Είναι ένα βιβλίο που παίζει με το νόημα της λέξης βιβλιοφάγος. Έχει λίγο κείμενο άλλά η εικονογράφηση κάνει όλη τη διαφορά και τελικά σημασία δεν έχει να διαβάζεις πολλά λόγια αλλά τι λόγια είναι αυτά που διαβάζεις. Με λίγα λόγια ο Χένρι ανακαλύπτει την ωραία γεύση των βιβλίων και το πόσο μεθυστικό είναι να είσαι έξυπνος. Τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή αλλά στο τέλος ισιώνουν και πάλι.
Τώρα έχω κι ένα άλλο ζήτημα, η Μαρία μου είπε να της προτείνω να αγοράσει ένα βιβλίο για τις διακοπές. Πέρασα από το βιβλιοπωλείο να πάρω καμιά ιδέα κι έχω διάφορα στο μυαλό μου που θα’θελα να διαβάσω εγώ όπως τα βιβλία του Μουρακάμι ή το Ξενοδοχείο Lutetia αλλά νομίζω Μαρία μου ότι καλύτερο θα ήταν να διαλέξεις εσύ ανάλογα με τη διάθεση σου και μετά να το διαβάσω κι εγώ και να’χουμε να λέμε τις ώρες που θα απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας στην παραλία κι ο Βάγιος θα τρέχει πάλι πίσω από το Γιώργο. Βάγιο είσαι θησαυρός!
Αγαπητή Άννα, σε παρακολουθώ τακτικά και θαυμάζω όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και την εμφάνιση του blog σου. Μήπως θα μπορούσες να μου εξηγήσεις πώς μπορώ να βάλω μια παραπομπή; Δηλ. να λέω “πατήστε εδώ” ή απλώς να χρωματίζω τη λέξη και να παραπέμπω σε ένα συγκεκριμένο ποστ, για παράδειγμα;
Ευχαριστώ,
Καλές διακοπές και καλά διαβάσματα.
LikeLike
Αναγνώστρια μου κι εγώ σε παρακολουθώ κι όπως θα έχεις παρατηρήσει μας αρέσουν και παρόμοια βιβλία. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό, μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας φιλία!
Για τις παραπομπές θα σου στείλω μήνυμα αλλά από αύριο γιατί μόλις γύρισα από Σκόπελο και είμαι ακόμη λίγο χαμένη.
LikeLike
Άννα, θα έχουμε κανένα ποστ για το πως περάσατε στη Σκόπελο? και φωτογραφίες φυσικά 🙂
LikeLike
Ετοιμάζεται Τάσο! Ανεβάζω φωτογραφίες…
LikeLike
Άννα καταπληκτικές οι φώτο! Εκτός από τις snap που δείχνουν τι ωραία περάσατε (ζηλεύουμε…) είναι και αυτή με τον αστακό και η άλλη με την γάτα στο παράθυρο super!
LikeLike
Ευχαριστώ Τάσο. Από σένα το κοπλιμέντο μετράει περισσότερο! Εύχομαι να βγάλεις κι εσύ ωραίες φωτό εκεί που θα πάτε και να περάσετε τουλάχιστον όσο καλά περάσαμε κι εμείς!
LikeLike