MARJANE SATRAPI – Αζδάρ

azdar.jpg Πώς να μιλήσεις στα παιδιά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα

Ή τέλος πάντων τα διαισθάνονται. Αλλά καλό είναι να τους μιλάμε, και όχι μόνο για πριγκίπισσες και ροζ καστροπολιτείες.

Διάβασα δύο παραμύθια που μοιράζονται μια ανησυχία για το περιβάλλον και την επίδραση του ανθρώπου σε αυτό. Το πρώτο βρίσκεται εδώ, είναι ένα οικολογικό παραμύθι που βοηθάει να μιλήσουμε σε παιδιά και εφήβους για πολλά θέματα όπως η θεωρία της εξέλιξης αλλά και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Το έχει γράψει ο Νίκος Καρράς, Δρ Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος Έχει λίγο σχέση και με το προηγούμενο βιβλίο για το οποίο έγραψα μια και φαίνεται πως το καλαμπόκι είναι βασικό προϊόν στη διατροφή των ανθρώπων και κάποιοι προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν κάποιοι να το λατρέψουν και κάποιοι άλλοι απλώς χαίρονται να τρώνε ρόκες με αλάτι που αγοράζουν από υπαίθριους πωλητές. (Ευχαριστώ τον hfr για την επισήμανση).

Το δεύτερο παραμύθι που διάβασα είναι το Αζδάρ, της Marjane Satrapi. Είναι η Ιρανή συγγραφέας και εικονογράφος του “Περσέπολις”, ενός κόμικ που έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία. Το διάβασα κι εγώ και μου άρεσε κυρίως γιατί φαίνεται ότι οι έφηβοι όλου του κόσμου έχουν τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανησυχίες. Δείτε όμως κι εδώ, ο kuk έχει ανεβάσει εκτεταμένα αποσπάσματα.

Το παραμύθι έχει φανταστική εικονογράφηση, έντονα χρώματα και αδρές γραμμές. Περιγράφει μια χώρα πριν και μετά ένα μεγάλο σεισμό. Η ηρωίδα του βιβλίου καλείται να βρει το Δράκο Αζδάρ και να ξεδιαλύνει το μυστήριο της Καταστροφής. Καλείται δηλαδή να φερθεί ηρωικά και να ξεπεράσει όσα φοβάται περισσότερο απ’όλα, με σκοπό να βοηθήσει τους συνανθρώπους της αλλά και τον εαυτό της. Σε λίγες σελίδες μέσα και με λίγο κείμενο καταφέρνει η συγγραφέας να περάσει το μήνυμα της αλληλεγγύης της οικολογικής ευαισθησίας αλλά και της αγάπης για εξερεύνηση.

Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί άνετα σε παιδιά από 4 χρονών γιατί θα τα εντυπωσιάσει η εικονογράφηση αλλά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά Α και Β Δημοτικού μπορούν να το διαβάζουν μόνα τους και να βρουν τα δικά τους νοήματα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s