ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΥ – Ο κύριος Επισκοπάκης

mistsou.jpg Διάβασα αυτό το σύντομο βιβλίο, αυτή τη νουβέλα και παρασύρθηκα. Έχει ωραίο ρυθμό και θέμα. Ένας άντρας, δειλός κατά δική του ομολογία, είναι τρελά ερωτευμένος με μια γυναίκα. Το πρόβλημα είναι το είναι και οι δύο παντρεμένοι – με άλλους. Μπορεί να φαίνεται κάπως κλισέ το θέμα αλλά ο συγγραφέας το χειρίζεται άψογα.

Σιγά σιγά μας βάζει στο θέμα και μας δείχνει με κινηματογραφικό τρόπο την καψούρα του καημένου του κυρίου Επισκοπάκη. Ο τρόπος που την κοιτάζει όταν φεύγει από το μυστικό τους ξενοδοχείο, θαρρείς πως είσαι κι εσύ εκεί στους δρόμους των Εξαρχείων και τους παρακολουθείς. Τα πράγματα θα ήταν απλά αν δεν εμπλέκονταν κι ένας επαγγελματίας εκβιαστής. Αλλά κι εδώ έχουμε ανατροπή, ο εκβιαστής άνθρωπος είναι κι αυτός, ερωτεύεται το θύμα του.

Κι έτσι στήνεται το σκηνικό και η χορογραφία των τριών ή τεσσάρων ατόμων που εμπλέκονται στην ιστορία. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες σκιαγραφούνται πολύ όμορφα, πολύ πειστικά. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες βγαίνουν στη σκηνή όταν χρειάζεται και φωτίζονται πλαγίως.

Κάπου έχω διαβάσει: «η ευτυχία δεν έχει ενοχές». Φαίνεται όμως πως στα μυθιστορήματα δεν είναι έτσι. Ο κύριος Επισκοπάκης αγάπησε πολύ και όπως ξέρουμε αυτό δεν επιτρέπεται, ειδικά σε μεγαλούτσικους φιλολόγους που φοβούνται να ζήσουν. Γι αυτό και το τέλος είναι τραγικό. Μας έχει προετοιμάσει γι αυτό ο ήρωας που αφηγείται την ιστορία. Αυτό για το οποίο δε μας έχει προετοιμάσει είναι η σουρεαλιστική ανατροπή των τελευταίων σελίδων.

Πολύ το ευχαριστήθηκα αυτό το βιβλιαράκι. Ιδανικό για μια κρύα Κυριακή, ιδανικό για να βάλεις το φαγητό στο φούρνο και να το διαβάσεις μέχρι να γίνει.

Διαβάστε επίσης:
Έθνος – Ανατομία του έρωτα και του δειλού άντρα
Ελευθεροτυπία – Μεταξύ Θρήνου και Κωμωδίας
Καθημερινή – Το τραύλισμα του φόβου και του έρωτα
Δημήτρης Βαρβαρήγος – Ο κύριος Επισκοπάκης

11 Comments

  1. Ενδιαφέρον φαίνεται. Ο τίτλος μου έφερε αυτόματα στο μυαλο την “Κυρία Κούλα” του Κουμανταρέα (κι αν δεν μιλούσες για σουρεαλιστικό τέλος θα έλεγα ότι και η γενική του αίσθηση τον ίδιο συνειρμό προκαλεί). Να είναι σκόπιμο ή μόνο ιδέα μου;

    Like

  2. Ο Ανδρέας Μήτσου ειναι ένας από τους υποψηφίους για το Βραβείο Αναγνωστών 2007 ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ.
    μεταξύ άλλων :

    Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα του Δημήτρη Μαμαλούκα εκδ. Καστανιώτη

    Η μανία με την άνοιξη του Άρη Μαραγκόπουλου εκδ. Ελληνικά Γράμματα

    Τυφλό σύστημα του Βασίλη Πεσμαζόγλου εκδ. Πόλις
    Ο Άνθρωπος Καλαμπόκι του Δημήτρη Σωτάκη εκδ. Κέδρος

    Like

  3. @e + Φώτη: Μα τί διαβασμένοι που είστε και οι δύο;

    @rits: Καλή η ιδέα σας να τα αναφέρετε εδώ, στην αρχή σκέφτηκα να προλάβω να τα διαβάσω πριν ψηφίσω, αλλά τώρα δεν ξέρω.
    Δείτε κι αυτό: http://www.deytero.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=178&Itemid=1

    για αναλυτικές πληροφορίες

    Like

  4. Τι συγγνώμη καλέ; Εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε μια πολύ καλή αφορμή να το αναφέρω.

    Like

  5. καλημερα..ευτυχως εχω εσενα να σε διαβαζω για να μαθαινω κανενα νεο βιβλιο…μολις γυρισω ελλαδα πρεπει να παω να παρω κανενα να διαβασω…εχω ξεχασει την λεξη βιβλιο εδω και 3 μηνες..το μυαλο μου ειναι συνεχεια στην δουλεια..

    Like

  6. Κι όταν έρθεις εδώ θα διαβάζεις βιβλία; Μάλλον στα μπαρ και στα καφέ σε βλέπω να τριγυρνάς

    Like

  7. χλωμο το κοβω για καφε και μπαρ δεν τα μπορω πλεον…δουλευα χρονια σε τετοια μαγαζια και σε γνωστα κιολας μεσα στην λαρισα..πλεον θελω βιβλιο,καμια ταινια θαλασσα και ηρεμια…

    Like

  8. Τότε να έρθεις να ανταλλάξουμε βιβλία. Αν είσαι εδώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου μπορείς να έρθεις και σε συνάντηση bookcrossing. Να σου δώσουμε βιβλία να τα πας Αργεντινή.

    Like

  9. …καλησπερα..ευχαριστω για την προσκληση…ελλαδα ερχομαι μετα τις 15 περιπου δεκεμβριου αρα θα τα πουμε ιανουαριο…τα λεμε οαταν κατεβω λαρισα…besitos…

    Like

Leave a comment