Δημόσια Δέσμευση

Αυτό το ποστ το σκέφτομαι μέρες. Και χθες ήρθε το σχόλιο της alienlover και με τάραξε: «…..Αλλά έχω την εξής απορία. Πόσοι μισθοί χρειάζονται για όλα αυτά , και το σημαντικότερο, πόσο τεράστια βιβλιοθήκη έχεις; Όπως και να ‘χει.. άξια, και του χρόνου η λίστα να είναι τουλάχιστον διπλάσια :))))».
Ξοδεύω πολλά για τα βιβλία; Ξοδεύω, αλλά όχι γι αυτά που βλέπετε. Η λίστα με τα βιβλία που διάβασα δεν νομίζω ότι είναι και καμιά τεράστια λίστα. Ο φίλος μου ο Κώστας, ο γνωστός bookbuddy, που μου δανείζει τα αστυνομικά, διαβάζει τα διπλάσια από μένα, γύρω στα 150 βιβλία το χρόνο και τα αγοράζει όλα (κυρίως από Άμαζον, οπότε του έρχεται πιο φτηνά). Έπειτα περίπου τα μισά της λίστας είναι είτε δανεισμένα, είτε bookcrossing, είτε δώρα. Αν είχαμε και καμία σοβαρή βιβλιοθήκη εδώ στη Λάρισα, θα τη χρησιμοποιούσα επίσης. Συμπέρασμα; Τα λεφτά που έχω ξοδέψει για βιβλία που διάβασα δεν είναι και τόσα πολλά τελικά. Αλλά είναι κι ένα σωρό άλλα, όπως πολλά παιδικά, κάποια λευκώματα, αρκετά για τη δουλειά μου, βιβλία που αγόρασα για άλλους, που ανεβάζουν το λογαριασμό.

Έτσι φτάνουμε στη σημερινή μέρα που δεσμεύομαι δημόσια, να μην αγοράσω άλλο βιβλίο για 6 μήνες τουλάχιστον (ήθελα να πω χρόνο αλλά μετά μου φάνηκε πολύ βαρύ). Πώς θα ζήσουμε τώρα; Α, μη στενοχωριέστε, υπάρχουν προμήθειες. Καταρχήν υπάρχουν καμιά τριανταριά βιβλία που έχω εδώ στο σπίτι και δεν έχω διαβάσει. Δεύτερον υπάρχει το bookcrossing, (την Κυριακή πάλι meeting στις 5 στα Starbucks, εδώ στη Λάρισα). Τρίτον, υπάρχουν οι καλοί φίλοι (Κώστα καιρό έχουμε να τα πούμε, τι έγινε ερωτεύτηκες και ξέχασες τη φίλη σου;) γνωστοί και άγνωστοι.

Μου φαίνεται ότι μια πολύ καλή και οικολογική απόφαση, με απασχολεί πολύ αυτή η πλευρά. Έπειτα δε μπορώ να μιλάω για καταναλωτισμό στα παιδιά κι εγώ να μη μπορώ να ελέγξω το πάθος μου και να αγοράζω περισσότερα απ’όσα μπορώ να διαβάσω.

Αυτά είχα να σας πω, πάω τώρα να γραφτώ σε καμιά δεκαριά bookrings γιατί με πιάνει άγχος στη σκέψη να ξεμείνω από υλικό!

20 Comments

  1. ΩΧΧΧΧΧ!!!
    Μην μου βαζεις ιδεες γιατι στο τελος θα χρειαζομαστε περισσοτερα για τους γιατρους παρα απο αυτα που ξοδευουμε σημερα για τα παθη μας!!!!!

    Like

  2. Αννούλα μου , να ξερες πόσες φορές έχω προσπαθήσει να υποσχεθώ στον εαυτό μου οτι δεν θα αγοράσω καινουργιο βιβλίο αν δεν διαβάσω πρώτα τα δεκάδες βιβλία που έχω αδιάβαστα;..Ποτέ μου δεν τα κατάφερα..
    Μπορώ να σου δανεισω λοιπόν για όσο καιρό θέλεις βιβλία (ελληνικά και αγγλικά) από την βιβλιοθηκη μου. Μένω Ολλανδία (ως επί το πλειστον ) αλλά και στην Ελλάδα. Ευτυχώς τα περισσότερα βιβλιαράκια μου παραμένουν στην πατρίδα..
    Το email address που έχεις στο blog σου ισχύει ακόμα;..Μπορώ να σου γράψω εκεί και να κανονίσουμε τις λεπτομέρειες..
    Χαιρετίσματα από το Άρνεμ..
    Βίκυ

    Like

  3. Χεχεχεχε. Μακάρι να μαζευτείτε πολλοί στη συνάντηση…

    (Εγώ πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα στείλω νέο πακετάκι στα Στάρμπακς…)

    Like

  4. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση παιδιά.
    Βίκυ το ιμέιλ ισχύει.
    Άρη βασιζόμαστε πάνω σου για να κάνουμε τις υπόσχεσεις μας πραγματικότητα (μόλις τέλειωσα και το άλλο βιβλίο, θα γράψω σύντομα).
    Βαγγέλη, είδες τί καλοί άνθρωποι υπάρχουν; Όχι σαν και σένα που δε δανείζεις ούτε τεύχος της Ελευθεροτυπίας…

    Like

  5. Πάντως όσα και αν ξοδεύεις σε βιβλία είναι λίγα, από εκεί και πέρα δεν πιστεύω ότι ένα βιβλίο είναι ιδιαίτερα ακριβό, εκείνο που λείπει στους περισσότερους είναι το μεράκι. Πάντως εγώ σκοπεύω να διαβάσω περισσότερα βιβλία από εσένα εφέτος, οπότε ας ξεκινήσουμε μια ευγενή άμιλλα.

    Like

  6. Πολύ ωραία τα λες γι αυτά που ξοδεύουμε. Αποδέχομαι την πρόκληση για τα βιβλία.

    Like

  7. Καλά,τα έχω πει εγώ αυτά χιλιάδες φορες,αλλά δεν έχω το σθένος να αντισταθώ…Εν τω μεταξυ,ριξε μια ματια στο ράφι μου,αν κάτι σου γυαλίσει,σκόμα κι αν είναι permanent,στείλε μου ένα ΡΜ.Καλή τύχη με τη δέσμευση!

    Like

  8. Παιδιά ευτυχώς που έχω και σε σας. Περνάω σύνδρομο withdrawal ήδη. Με έχει πιάσει πανικός σήμερα γιατί έχω ξεκινήσει δυο βιβλία και δε μου αρέσει κανένα.

    Like

  9. 😀 τώρα μάλιστα,εξηγείται το φαινόμενο Annabooklover!

    Όσο για το Άμαζον, πολλά βιβλία είναι σε πολύ καλή τιμή, ειδικά κάτι προσφορές που κάνει είναι απίθανες, αλλά συνήθως τα μεταφορικά κοστίζουν πολύ 😦 και στο τέλος το ποσό ισούται με αγορά από ένα κανονικό βιβλιοπωλείο..

    Βέβαια, σε ελληνικά βιβλιοπωλεία δεν βρίσκεις όλα όσα θα ήθελες (για να μην μιλήσω για τα βιβλία της σχολής που τώρα πια μόνο από το Α. τα βρίσκω), οπότε κατ’αυτήν την έννοια συμφέρει..

    Like

  10. Δεν ειναι όλα τα πάθη άσχημα, ειδικα αυτά που μας ταξιδευουνε καθε φορα που παραδινόμαστε σ’αυτα. Οι εξαρτήσεις απο ανθρώπους και βιβλία ειναι μάλλον απο τις πιο…ενδιαφέρουσες, τις πιο δυσκολες ν’αποφασίσεις να ξεκόψεις. Απο βιβλία δεν σε κοβω να ξεμενεις Άννα μου. Να’ναι καλα η βιβλιοθηκη στα Starbucks και οι bookcrossers με τις γεμάτες βιβλιοθήκες μας και τις ανταλλαγες βιβλίων μας. Και μη μασας, αν δεν σ’αρεσανε τα βιβλία φερτα στο meetup και παρε τα δυο επόμενα!

    Like

  11. Alien lover: πρώτη φορά με αποκαλούν φαινόμενο. Thanks!!!

    Ευγενικέ Στοχαστή: ΣΥμφωνώ με αυτά περί εξαρτήσεων. Άλλωστε, δε δεσμέυτηκα να κόψω το διάβασμα αλλά τις πολλές αγορές. Είναι σαν ένα πείραμα, ένα Challenge αυτό που αποφάσισα να κάνω. Να μειώσω κι εγώ με τον τρόπο μου τον καταναλωτισμό, ακόμη και σε πολιτιστικά αγαθά. Και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρω γιατί η εποχή ευνοεί τις συλλογικές προσπάθειες.

    Like

  12. Άννα, δες ένα άρθρο της Καθημερινής σήμερα για ανταλλαγή βιβλίων μέσω διαδικτύου. Είμαι σίγουρος ότι θα σε ενδιαφέρει.
    Πατριάρχης Φώτιος

    Like

  13. Παιδια, εγω διαφωνω καθετως και οριζοντιως!!!

    1. Το βιβλιο ειναι ο τροπος διασκεδασης με το καλυτερο value/money. Δινεις 15-20 ευρω και απολαμβανεις αρκετες ωρες ευτυχιας, ασε που το ξαναδιαβαζεις κλπ. Αλλωστε υπαρχουν και τα παλιοβιβλιοπωλεια οπου αγοραζεις τζαμπα (οσοι Αθηναιοι καντε καμια βολτα Κυριακη πρωι στο παζαριτων παλιοπωλων….)
    2. Ειδικα οι γυναικες στοιχηματιζω οτι εχετε δεκαδες(!!!) αφορια ρουχα, γιατι να μας πιασουν οι ενοχες για τα βιβλια?? 🙂
    3. To βιβλιο ειναι φετιχ αντικειμενο για πολλους, μ,ην βλεπουμε μονο την πρακτικη πλευρα…
    4. Και στο κατω κατω, πως θα ζησουν οι συγγραφεςι και οι εκδοτες? κλεφτες θα γινουν?

    my two cents….

    Like

  14. Πατριάρχη το είδα και γράφτηκα κιόλας. Ευχαριστώ
    nuwanda, να το συζητήσουμε το θέμα. Όλα όσα λες με βρίσκουν σύμφωνη, για τα φετίχ, για την καλή αναλογία τιμής/διασκέδασης κλπ, κλπ.
    Τώρα γιατί πήρα την απόφαση; Γιατί μου φάνηκε σωστό να προσπαθήσω να διαβάσω όσα έχω αδιάβαστα, γιατί είναι πιο οικολογικό, γιατί θέλω να κάνω οικονομία γι άλλα πράγματα, γιατί θέλω να δω αν έχω τη δύναμη, γιατί θέλω να δω αν γίνεται ….
    Όσο για τους συγγραφείς τους, εντάξει από μένα έχουν βγάλει πολλά λεφτά, ας κάνουμε κι ένα διάλειμμα.

    Like

  15. Την τελευταία φορά που είπα “δεν αγοράζω βιβλία το επόμενο διάστημα”, μπήκα στο πρώτο βιβλιοπωλείο που βρήκα και αγόρασα βιβλία 150 Ευρώ (πραγματικότητα αυτό – καθόλου υπερβολή).

    Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό πολύ θέλω να ξαναδιαβάσω κάποια βιβλία που μου άρεσαν πολύ. Έχω πιάσει μερικά μικρότερα. Τα πολύτομα είναι μπροστά μου…

    Like

  16. Άσχετο αλλά το παζάρι στην Κλαυθμώνος πότε θα γίνει; Γιατί έχουν πέσει αφραγκιές αλλά τα πάθη πάθη. ‘Οποτε θα πάω να ξεθυμάνω την εξαρτησή μου στο παζάρι. Και τα τελευταία χρόνια έχω βρεί και αρκετά διαμαντάκια….
    Πάντως για όσους ζούμε στην Αθήνα με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρείς καλά φθηνά βιβλία. (Για όσους από εμάς δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στο αδηφάγο κτήνος μέσα μας που ζητάει κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα βιβλία…)
    Ουπς σαν άρρωστος ακούγομαι. 🙂

    Like

  17. Άννα και μια ερώτηση, τα δώρα από συγγραφείς και εκδότες ως τι λογίζονται;

    Like

  18. Πολλοί αποκτούμε αυτό το πάθος του “πολλά βιβλία ωνουμένου”, αρκεί να μη γινόμαστε ήρωες του ομώνυμου έργου του Λουκιανού.
    Όπως και να ‘χει, το πείραμα ακούγεται ενδιαφέρον.

    Like

Leave a comment