ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Φ. ΔΡΟΛΙΑΣ – Τυχαία Είσοδος

resize-of-drolias.jpg Συνεχίζουμε την ανάγνωση βιβλίων που μας δάνεισαν, αγοράσαμε πριν το 2008, ή μας έστειλαν ως advanced copy, όπως αυτό το βιβλίο του Δρόλια. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη κα ι κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, σαν μυστικό χειρόγραφο, και η διαδικασία ταιριάζει με το θέμα του.

Πρόκειται για την αναζήτηση ενός ανθρώπου, ερασιτέχνη των ραδιοκυμάτων που πέφτει κατά τύχη σε ένα μήνυμα αποτελούμενο από μια σειρά αριθμών. Αυτό το γεγονός αρχίζει σιγά σιγά να στοιχειώνει τη ζωή του και να τον αποκόβει από οτιδήποτε άλλο κάνει. Παρατάει τη δουλειά του, τους λιγοστούς φίλους του και αφιερώνεται στο να βρει τη λύση, να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Η αναζήτηση του τον φέρνει κοντά σε διάφορους παράξενους ανθρώπους των οποίων την ιστορία μαθαίνουμε σταδιακά. Δύο από αυτούς είναι πραγματικά πρόσωπα και ο συγγραφέας προσπάθησε να αποδώσει πιστά κάποια ιστορικά γεγονότα όπως η δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντι. Κάθε χαρακτήρας του δίνει μια μικρή βοήθεια ίσως και άθελα του, και κάποια στιγμή φτάνει σε μια υποτιθέμενη λύση. Εκεί όμως νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι λύση δεν υπάρχει, αποκρυπτογράφηση δε γίνεται, ή μάλλον ότι υπάρχουν πολλές λύσεις, πολλές ερμηνείες σε αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Έτσι το κατάλαβα εγώ τουλάχιστον, γιατί το βιβλίο δε δίνει οριστικές απαντήσεις. Κι αυτή είναι η ομορφιά του.

Είναι ένα βιβλίο που σε ζαλίζει έτσι καθώς βυθίζεται στη μανία αυτού του ανθρώπου στην εμμονή του που τον απομονώνει και τον τρελαίνει. Με πολλές αναφορές στον κινηματογράφο, ειδικά τον Αμερικάνικο του Χόλιγουντ και πως αυτός έχει διαμορφώσει τη ματιά μας πάνω σε ορισμένα ζητήματα, ένα βιβλίο καθόλου τοπικό, που διαδραματίζεται κάπου στην Αγγλία και στην Καλιφόρνια.

Γενικά ένα βιβλίο που διάβασα σε δυο δόσεις, και ευχαριστήθηκα πολύ. Απορώ μάλιστα που δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο του για το αναγνωστικό κοινό. Βασίλη μάλλον πρέπει να το στείλεις Αγγλία!

13 Comments

  1. αφου τα μαρτυρησες ολα μου στερησες και τους μοναδικους πέντε αναγνωστες που θα το διαβαζαν 😉

    Παντως κι αλλοι μου έχουν δώσει την ιδεα της εκδοσης στην αγγλια… δεν ειναι και περιεργο βεβαια. είσαι ότι διαβάζεις τελικα…

    Σε κάθε περίπτωση ελπιζω να το ευχαριστηθηκες.

    Like

  2. Γιατί λες ότι τα μαρτύρησα; Κι εγώ που νόμιζα ότι δεν είπα τίποτε…

    Like

  3. δεν ειναι αληθεια στην φυση μου να απογοητευομαι. θα σου εστελνα μαιλ αλλα δεν το βρισκω στο βλογ σου.

    Like

  4. Μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον, έχει κάποια στοιχειά από το “Π” την ταινία; Πως θα μπορούσα να το διαβάσω;

    Like

  5. @etsamadou and anyone interested

    αν θέλεις στειλε μου ενα mail basileios ‘παπακι’ gmail ντοτ com και θα σου στειλω ενα ηλεκτρονικό κοπυ.

    Like

  6. Γεια σας είμαι καινούργιος εδώ και θα ήθελα πολύ να διαβάσω και εγω αυτό το βιβλίο το βρίσκω πολύ ενδιαφέρων και κρίμα να μην μπορείς να το εκδόσεις εδώ . το e-mail μου ειναι antonius665@gmail.com

    Like

Leave a comment