JONATHAN SAFRAN FOER – Everything is illuminated

Είχα διαβάσει γι αυτό το βιβλίο και ειδικά για το συγγραφέα του, πολύ θετικές κριτικές. Το έψαξα στο bookmooch και το βρήκα. Το διάβασα. Μου πήρε κάπου δυο βδομάδες, πολύς χρόνος για τέτοιο μικρό βιβλίο. Ανάθεμα αν κατάλαβα γιατί είναι τόσο μεγάλη επιτυχία.

Ας τα πάρω από την αρχή μπας και καταλάβω δια της γραφής. Πρόκειται για μια ιστορία που αφορά κυρίως μια οικογένεια Εβραίων στην Ουκρανία. Ο εγγονός αυτής της οικογένειας (που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ) ψάχνει τις ρίζες του, με ξεναγό ένα συνομήλικο του Ουκρανό που αγνοεί μεγάλο μέρος της ιστορίας του και θέλει διακαώς να πάει στις ΗΠΑ.

Το κομμάτι που περιγράφει το χωριό γύρω στο 1790 και πως ξεκίνησε και πήρε το όνομα του, μου φάνηκε πολύ μπερδέμενο. Το κομμάτι που μιλάει ο Ουκρανός ξεναγός με τα σπαστά Αγγλικά του, είναι το πιο ενδιαφέρον γιατί χρησιμοποιεί τη γλώσσα με δημιουργικό τρόπο. Στην αρχή οι συνδυσμοί που κάνει είναι απροσδόκητοι και αστείοι, σιγα σιγά ο αφηγητής ωριμάζει, μαθαίνει καλύτερα τη γλώσσα και γίνεται πιο σοβαρός.
Την ιστορία τη μαθαίνουμε μέσω της αλληλογραφίας του Άλεξ (Ουκρανού) και του Τζόναθαν (Αμερικανοεβραίου) και μέσω των αποσπασμάτων του μυθιστορήματος που γράφει ο Τζόναθαν.

Γενικά με κούρασε αυτό το βιβλίο και δε μου άρεσε τόσο πολύ. Είχε μερικές δυνατές σκηνές, ιδιαίτερα εκεί που περιγράφει τη σφαγή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τίτλος, «Όλα φωτίζονται», θα μπορούσαμε να το πούμε στα ελληνικά, αναφέρεται στο πως όλα γίνονται ξεκάθαρα όταν μαθαίνεις την ιστορία σου και το παρελθόν σου. Ο Άλεξ στην αρχή του βιβλίου θέλει να φύγει, να ξεφύγει. Καυχιέται συνέχεια για τα κορίτσια που έχει πηδήξει και για τα ξενύχτια του στα κλαμπ της Οδησσού. Το ταξίδι όμως γίνεται αποκαλυπτικό και για τον ίδιο, μαθαίνει πράγματα που δε φανταζόταν και στο τέλος αποφασίζει να μείνει, να παλέψει με τους δαίμονες του και κυρίως να στηρίξει τον αδελφό του. Πολύ ωραίες οι ιδέες του Σάφραν αλλά ελπίζω στο επόμενο βιβλίο του να τις γράψει με καλύτερο τρόπο.

5 Comments

  1. Εχει γυρισθει και μια ταινια με αυτο το θεμα-ψιλοαδαιφορη θα ελεγα.
    Και το βιβλιο τυο ιδιο μου φανταζει.
    Σχετικα με τον τιτλο της ταινιας θα ρωτησω τον “Τιμογιαννακη”
    Octopus

    Like

  2. Δεν συνδυάζονται και πολύ καλά μπορώ να πω, οι μαργαρίτες και τα βιβλία, αλλά το παλεύουμε.

    Like

  3. paidia apo ayton ton syggrafea na diavasete ti extremely loud and incredibly close… einai tromero!!!

    Like

Leave a comment