Βόλτα σ’ένα παιδικό βιβλιοπωλείο

Πήγα στο αγαπημένο μου παιδικό βιβλιοπωλείο χθες, το Σκάλα Παιδικό.  Το παιδί μου έχει μεγαλώσει αρκετά, και προς μεγάλη μου θλίψη δεν είναι καθόλου αυτό που λέμε βιβλιοφάγος. Αλλά εγώ συνεχίζω να πηγαίνω στης Έλενας γιατί μ’αρέσουν εμένα τα παιδικά βιβλία. Ειδικά τώρα που είναι Χριστούγεννα!

Πήρα πάλι ένα ωραίο βιβλίο των εκδόσεων  Κόκκινο. Είναι το τρίτο μου μετά το «Λιοντάρι στο Παρίσι» και το πρόσφατο «Γιγάντιο Πραγματάκι» της Beatrice Alemagna, ένα υπέροχο βιβλίο για τη φευγαλέα ευτυχία. Έχω αναφερθεί ξανά σε αυτές τις ιδιαίτερες εκδόσεις που με έδρα τους την Καλαμάτα φέρνουν κάτι φρέσκο στο χώρο των παιδικών βιβλίων.

Χθες αγόρασα «Το λεωφορείο της Ρόζας» των Fabrizio Silei Maurizio A.C. Quarello. Όπως ίσως καταλάβατε από τον τίτλο, αφορά  στην ιστορία της Ρόζας Παρκς, της έγχρωμης γυναίκας που το 1955 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε κάποιον λευκό, ένα γεγονός που ξεκίνησε το μποικοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερυ και μια αλυσίδα γεγονότων  τα οποία ένα χρόνο αργότερα οδήγησαν στην κατάργηση του νόμου περί διαχωρισμού.

Είναι μια ιστορία γραμμένη απλά, με αφορμή ένα μουσείο μεταφορικών μέσων στο οποίο φυλάσσεται και το ιστορικό πλέον λεωφορείο. Την ιστορία διηγείται ένα παππούς στον εγγονό του και ίσως είναι λίγο παραπάνω διδακτική απ’όσο θα ήθελα, αλλά όπως και να ‘χει είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε στα παιδιά σας, στα ανίψια σας, στα παιδιά των φίλων σας, στα βαφτιστήρια σας, στους μαθητές σας, στον εαυτό σας.

Αγόρασα κάτι ακόμη από το βιβλιοπωλείο. Ένα σιντί ντυμένο το ρούχο ενός βιβλίου. Πρόκειται για τη δουλειά της Τατιάνας Ζωγράφου που έγραψε τη μουσική για 17 τραγούδια, σε στίχους διαφόρων ποιητών, ανάμεσα στους οποίους ο Γιώργος Χρονάς και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Το πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου όμως δεν είναι η μουσική. Αλλά το ότι κάθε τραγούδι συνοδεύεται από μια ωραία ζωγραφιά του Χρήστου Κεχαγιόγλου τυπωμένη σε χαρτονάκι πίσω απ το οποίο υπάρχουν οι στίχοι του τραγουδιού. Το όλο πακέτο είναι πραγματικά πολύ όμορφο και μια θαυμάσια πρόταση για δώρο. Με έκανε όμως να σκεφτώ: αν το έβλεπα σε ένα κατάστημα με σιντί θα το έπαιρνα; Μάλλον όχι, κυρίως γιατί μπαίνω σπάνια πλέον σε καταστήματα μουσικής. Εμένα αυτό που με έπεισε ήταν οι ζωγραφιές και οι στίχοι. Δείτε κι ένα βιντεάκι ενός από τα τραγούδια.

 

Αυτά από τη Λάρισα. Σήμερα 11 Δεκεμβρίου, συνάντηση bookcrossing στις 17.00 στο Playhouse, Πρωτοπαπαδάκη 1.

9 Comments

  1. Χαχαχαχαχα! Κάπως πρέπει να απασχοληθούμε κι εμείς οι άμπαλες Τζίρο!

    Like

    1. Καφέ “Πράσινο” χθες πρωί προς μεσημέρι.

      Μπήκε μόνη της.
      Είσοδος, ψάξιμο με τα μάτια, δεν βρήκε την παρέα της και την έκανε, τηλεφωνώντας παράλληλα να δει πιθανότατα πού είναι η παρέα.

      Όλα τα παρατηρώ βλέπεις.
      Καλό απόγευμα.

      Like

      1. Και γιατί δε φώναξες; Ακούω στο Άννα, ξέρεις!

        Like

  2. Και τι να έλεγα. Γεια είμαι ένας αναγνώστης του blog? Νιώθω λιγάκι άβολα με αυτά. Την επόμενη φορά θα σε φωνάξω το υπόσχομαι.

    Like

  3. Γεια σου! Τώρα σε ανακάλυψα! Πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον και πολύ ουσιαστικό το blog σου. Χαιρετισμούς στη λατρεμένη Λάρισα!

    Like

Leave a comment