Διαβάζοντας περπατώντας

SAMSUNGΕίναι συχνό φαινόμενο στους δρόμους των Βρυξελλών οι άνθρωποι που διαβάζουν. Δεν εννοώ οι άνθρωποι που διαβάζουν καθισμένοι σ’ένα από τα πολλά καφέ, στα πάρκα όταν έχει καλό καιρό ή στα λεωφορεία το μετρό και τα τραμ. Εννοώ στα πεζοδρόμια ενώ περπατάνε. Την πρώτη φορά που είδα κάποιον να περπατάει προς το μέρος μου κρατώντας το βιβλίο και διαβάζοντας, νόμιζα ότι ήταν η εξαίρεση. Αλλά μετά συνέχιζα να βλέπω κι άλλους τέτοιους περιπατητικούς αναγνώστες, ένας κάπνιζε κιόλας, στο ένα χέρι το βιβλίο στο άλλο το τσιγάρο.

Το σκεφτόμουν αρκετά, αναρωτιόμουν αν συμβαίνει άραγε κι αλλού, μήπως συμβαίνει αλλά εγώ έτυχε να το παρατηρήσω για πρώτη φορά και άλλα τέτοια. Τις πρώτες μέρες έδωσα την εύκολη απάντηση ότι οι άνθρωποι προτιμούν το βιβλίο τους από τις Βρυξέλλες. Αλλά είναι κι άλλα νομίζω: Κατά αρχήν οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη ευθεία, τουλάχιστον στο κέντρο της. Αλλά κυρίως είναι μια πόλη που ο πεζός, ο διαβάτης έχει απόλυτη προτεραιότητα. Πρώτα ο πεζός, μετά τα ποδήλατα και μετά τα αυτοκίνητα. Φτάνεις στη διάβαση, περνάς με την ησυχία σου και τα αμάξια περιμένουν υπομονετικά χωρίς να κορνάρουν. Ακόμη και τα ποδήλατα σταματάνε στις διαβάσεις για να περάσει ο πεζός (να διαβεί, διαβάζοντας). Οπότε ναι μπορείς να περπατάς και να διαβάζεις, σηκώνεις που και που τα μάτια σου για να μην πέσεις σε μια κολόνα και συνεχίζεις το διάβασμα. Είναι και το άλλο, οι διαδρομές είναι συγκεκριμένες επίσης. Οι άνθρωποι προτιμούν μάλλον να ακολουθούν κάθε μέρα την ίδια διαδρομή απ’ τη στάση του λεωφορείου ας πούμε μέχρι το γραφείο τους οπότε μετά από λίγες βδομάδες μπορείς να την κάνεις με κλειστά μάτια.

Τα γράφω όλα αυτά τώρα γιατί χθες με έπιασα να έχω μετατραπεί κι εγώ σε μια περιπατητική αναγνώστρια: διάβαζα στο λεωφορείο και απορροφήθηκα τόσο πολύ που συνέχισα κι όταν κατέβηκα και προτού το καταλάβω είχα διασχίσει δυο λεωφόρους και πλησίαζα στο γραφείο. Το βιβλίο είναι το The time of our singing του Richard Powers, το οποίο βρίσκω εξαιρετικό μέχρι στιγμής, τόσο σε επίπεδο ιστορίας αλλά και σε επίπεδο γλώσσας, προτάσεων, λέξεων.

Image

Η μόνη μου ένσταση στην περιπατητική ανάγνωση είναι ότι αν διαβάζουμε ακόμη κι όταν περπατάμε, τότε πώς στο καλό θα μπορέσουμε να δούμε τα χρώματα του φθινοπώρου, τα ζεστά κιτρινοπράσινα και καφέ χρώματα του φθινοπώρου των Βρυξελλών. Πότε θα σηκώσουμε τα μάτια απ το βιβλία για να δούμε τα φύλλα που είναι σαν κίτρινα αστέρια που πέφτουν;

7 Comments

  1. Nomizo oti tha simfoniso oti poli kalo to diabasma alla na mi xanoume kai tin omorfia tis pragmatikotitas giati etsi mporoume na elpizoume gia to kalitero me sinodeia to biblio 🙂

    froghall-jewelleries.blogspot.co.uk/2012/10/giveaway.html

    Like

  2. Ακριβώς ό,τι κάνουμε και στην Αθήνα δηλαδή!!! Πέρα από την πλάκα, εδώ αν συναντήσω κανέναν να διαβάζει στο μετρό ή στο λεωφορείο αισθάνομαι σα να έχω βρει συντοπίτη μου αριανό!!

    Τρελοτουρίστρια

    Like

  3. Καλησπέρα. Πάντα έχω ένα βιβλίο στην τσάντα μου, πάντα διαβάζω στο μετρό [ευτυχώς ακόμη δεν έχω αντιληφθεί κάποιον να με φωτογραφίζει ;-)] αλλά ναι καλύτερα στους δρόμους να κοιτάμε τριγύρω. Βέβαια στην Αθήνα αν δεν κοιτάξεις λίγο προσεκτικά τριγύρω την ώρα που περπατάς, καταλαβαίνεις ότι μπορεί να μην επιβιώσεις χαχχαα φαντάσου και εμένα που επιμένω να ποδηλατώ σε αυτή την πόλη, κάτι σαν επικίνδυνη αποστολή τελικά 🙂
    Μου αρέσει όμως αυτή η διαφορετική νοοτροπία στην πόλη που ζεις, δυστυχώς είμαστε αρκετά “μακρυά” από αυτή εδώ.

    Like

    1. Είναι όπως λες διαφορετική η νοοτροπία. Δεν είμαι από αυτούς που τα βρίσκουν όλα ρόδινα, αλλά έχει κάτι τέτοια “μικρά” που τα αντιλαμβάνεσαι αφού περάσει λίγος καιρός και που είναι τελικά πολύ σημαντικά. Το ποδήλατο πάντως είναι άρχοντας!

      Like

  4. Αννα χαίρομαι πολύ που ξαναγράφεις στο blog
    και φυσικά που διαβάζεις όπως πάντα
    Ελπίζω να περνάς καλά

    Like

Leave a comment