Tablet vs Kindle: η μεγάλη μάχη

To 2011 αγόρασα το πρώτο μου Κιντλ. Περάσαμε πολύ ωραία μαζί, πολλά ταξίδια, πολλά διαβάσματα, παραλίες, βουνά, διάφορες πόλεις. Κάποια στιγμή, δεν κατάλαβα πώς, γρατζούνισα την οθόνη και υπήρχε ένα μόνιμο σημάδι, σαν μυγάκι, σχεδόν στη μέση της οθόνης. Για καιρό έπαιζα με την ιδέα να το αντικαταστήσω με ένα Κιντλ Φάιρ, την πιο μοντέρνα του έκδοση. Τελικά μια γνωστή πουλούσε ένα τάμπλετ Σάμσουνγκ μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή και υπέκυψα στον πειρασμό και το πήρα.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι το τάμπλετ είναι πολλά περισσότερα από ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Είναι ΚΑΙ βιβλίο, και μικρός υπολογιστής που μπορείς να κουβαλάς μαζί σου. Έχει αρκετά μειονεκτήματα σε σχέση με το ΚΙντλ, με κυριότερο ότι είναι πιο βαρύ (όταν περπατάς όλη μέρα στην πόλη ακόμη και τα 300 γραμμάρια κάνουν διαφορά). Επίσης η οθόνη είναι πιο κουραστική απ’ότι του Κιντλ.

Αλλά έχω αγαπήσει το έγχρωμο μου τάμπλετ και δεν θα επέστρεφα σε απλό ασπρόμαυρο Κιντλ με τίποτε. Οι έγχρωμοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες μας επιτρέπουν να διαβάζουμε και βιβλία τα οποία θα έχαναν τη χάρη τους στο ασπρόμαυρο φορμά, όπως εικονογραφημένα βιβλία. Για παράδειγμα δείτε μια εικόνα από το βιβλίο του ζωγράφου Μανώλη Ζαχαριουδάκη Tekmessa, το οποίο διαθέτει δωρεάν εδώ. Είναι χάρμα οφθαλμών.

msaz

Επίσης μια ευχάριστη έκπληξη όταν πήρα το τάμπλετ ήταν ο συγχρονισμός με το παλιό Κιντλ. Είχα μια ανησυχία για το αν θα μπορώ να μεταφέρω τα αρχεία στην καινούρια συσκευή. Το σύστημα δούλεψε άψογα: υπάρχει ένα application Kindle, το οποίο αυτόματα κατεβάζει στη νέα συσκευή όλα τα βιβλία που έχεις αγοράσει από το Άμαζον. Για μένα που αγοράζω συνήθως βιβλία αναφοράς σχετικά με τη δουλειά μου, αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί τα έχω συγκεντρωμένα και όλα μαζί. Έχοντας δηλαδή αυτή τη συσκευή μαζί μου μπορώ να έχω πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα αγαπημένα μου κείμενα για την εκμάθηση γλωσσών. Κάτι που θα μου άρεσε να δω στο μέλλον είναι τα βιβλία που έχω σε χάρτινη μορφή να μπορώ να τα κατεβάσω και σε ηλεκτρονική.

Kάτι άλλο που μου αρέσει στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες και βολεύει όταν διαβάζεις σε ξένες γλώσσες είναι τα ενσωματωμένα λεξικά. Πατάς πάνω στη λεξούλα που δεν ξέρεις και αμέσως στην εξηγεί. Όταν έχω διαβάσει 3-4 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή απανωτά και μετά πάρω ένα χάρτινο, τις πρώτες ώρες πατάω με το δάχτυλο πάνω στην τυπωμένη λέξη, αλλά δε γίνεται τίποτε. Μου παίρνει μερικά δευτερόλεπτα για να θυμηθώ πόσο χαζή είμαι…

Αυτά ήθελα να σας πω για τις εμπειρίες ανάγνωσης σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν έχω παρατήσει εντελώς τα χάρτινα βιβλία, ίσα ίσα, εδώ που είμαι τα βρίσκω και πολύ φτηνά μάλιστα οπότε είναι δύσκολο να αντισταθείς. Γενικά προτιμώ να πηγαίνω σε ένα βιβλιοπωλείο και να χαζεύω με τις ώρες διαλέγοντας παρά να διαλέγω μέσα από σάιτ.

Τα χάρτινα βιβλία είναι και αντικείμενα τέχνης αυτά καθ’αυτά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες που δουλεύουν με πρώτη ύλη το βιβλίο. Σίγουρα θα έχετε δει στο διαδίκτυο μικρά αριστουργήματα ή και μεγάλες εγκαταστάσεις με υλικό τα βιβλία. Σήμερα επισκέφτηκα μια τέτοια έκθεση με θέμα τα βιβλία και τις καρέκλες. Απρόσμενος συνδυασμός αλλά αν το σκεφτείτε έχει συνάφεια. Οι περισσότερες καρέκλες δε μου άρεσαν αλλά κάποια από τα έργα με βιβλία ήταν πανέμορφα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASAMSUNG

 

(Οι φωτογραφίες από την έκθεση Entre deux chaises, un livre στη Villa Empain, στις Βρυξέλλες, περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Ωστόσο τα τάμπλετ, και όλοι οι άλλοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, είναι ασυναγώνιστοι για ταξίδια, για να έχεις μαζί σου ό,τι υλικό χρειάζεσαι, για να μην ξεμένεις από βιβλίο στη μέση των διακοπών, για να διαβάζεις περιοδικά συν όλες τις άλλες ευκολίες που προσφέρουν.

Οπότε στη μάχη τάμπλετ εναντίον κιντλ ψηφίζω τάμπλετ προς το παρόν. Δεν έχω δοκιμάσει το Κιντλ Φάιρ που λένε ότι είναι πολύ καλό για τα λεφτά του. Όπως και να χει, σημασία έχει να διαβάζουμε. Σε όποια μορφή και όπως μας αρέσει!

(αφορμή γι αυτή την ανάρτηση ήταν μια Εβδομάδα Ανάγνωσης Ηλεκτρονικού Βιβλίου που οργάνωσε το μπλογκ Ηλεκτρονικός Αναγνώστης: http://www.eanagnostis.gr/2014/02/evdomada-diavase-ena-ebook-2014.html Καθυστέρησα λίγο να μπω στο παιχνίδι αλλά, τι να κάνουμε είχαμε “αλειμμένες” όπως λέει κι φίλος Αντρέας 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s