Life in Perpetual Beta – Μια ραδιοφωνική εκπομπή

Τι σημαίνει αυτή η παράξενη φράση που έγινε σύνθημά μας και τίτλος εκπομπής; Όταν την άκουσε ο αδελφός μου για πρώτη φορά μου είπε ότι είναι πολύ «ψαγμενιά» ίσως και λίγο δήθεν.

Για μένα όμως ήρθε σε μια περίοδο της ζωής μου που δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αλήθεια. Μπέτα (beta) είναι οι εκδόσεις λογισμικού λίγο πριν βγουν στην κανονική τους έκδοση. Οι δοκιμαστικές εκδόσεις ας πούμε, για τους πρώτους χρήστες. Betatesters, είναι κατά συνέπεια οι πρώτοι χρήστες που δοκιμάζουν κάτι και δίνουν ανατροφοδότηση στους δημιουργούς έτσι ώστε να βελτιώσουν το προϊόν.

Εκείνη την εποχή που έψαχνα για τίτλο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής έτσι αισθανόμουν: ότι ζω μια ζωή που τίποτε δεν είναι στάνταρ, που τα χαρακτηριστικά της αλλάζουν συνέχεια. Ότι δοκιμάζω καινούρια πράγματα χωρίς καλά καλά να ξέρω γιατί: μόλις είχα μετακομίσει στις Βρυξέλλες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (2 χρόνια τουλάχιστον αλλά μπορεί να γίνουν και 4). Είχα αφήσει τη μισή μου οικογένεια πίσω, είχα αφήσει τους φίλους μου, το ωραίο μου το σπιτάκι και είχα έρθει εδώ, για ένα όνειρο, για κάτι που ακόμη δεν ξέρω πώς μπαίνει σε λέξεις.

Ανάμεσα σε όλα τα καινούρια πράγματα ήρθε και αυτός ο ραδιοφωνικός σταθμός που έστησε μια παρέα από τη Ρόδο, ανάμεσα τους και ο αδελφός μου. Μια παρέα με ειλικρινή αγάπη για τη μουσική, με διάθεση να «κάνουν πράγματα», με όρεξη να δουλέψουν συλλογικά και να δημιουργήσουν ακόμη και όταν διαφωνούν. Έτσι στήθηκε ο σταθμός lacooperativa.gr κι εγώ τους έβλεπα από μακριά και ζήλευα. Ευτυχώς μου πρότειναν κι εμένα να συμμετέχω, έστω κι από μακριά. Έπεσε η ιδέα μιας ωριαίας εκπομπής την εβδομάδα κι εγώ σαν ώριμο φρούτο τους είπα: Νόμιζα ότι δε θα μου το ζητούσατε ποτέ!

Και τι θα παίζεις στην εκπομπή; Θα παίζω τη μουσική που αγαπάω και θα μιλάω για τα πράγματα που ζω εδώ πέρα που μου φαίνονται ότι θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν και τους άλλους. Στην πρώτη εκπομπή ένιωθα ότι έπρεπε να κάνω κάτι σαν μουσική δήλωση, να δώσω ένα στίγμα: έβαλα ένα τραγούδι των Μπιτλς, Έλβις οπωσδήποτε, αλλά και AmyWinehouse, Bebe, NickCave, SharonJones. Καθώς έπεφτε η αποφώνηση ακουγόταν τα πρώτα μέτρα από την Αγρύπνια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, γιατί αυτό το ποίημα με μουσική είναι από τα ωραιότερα της ελληνικής δισκογραφίας.

Τώρα έχει περάσει 1,5 χρόνος περίπου. Πιστή στο ραντεβού κάθε βδομάδα, κάθε Κυριακή φέτος, στις 20.00 ώρα Ελλάδος. Με πολύ λίγες απουσίες λόγω ανωτέρας βίας (βλέπε κανένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού ή καμιά συναυλία ή κανένα ταξίδι). Η προετοιμασία της εκπομπής, η επιλογή των κομματιών είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι. Παίρνει φυσικά πολύ περισσότερο από τα 60 λεπτά που διαρκεί αλλά είναι μέρος της απόλαυσης. Θα έλεγα ότι έχω ακούσει πολλή περισσότερη μουσική τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της εκπομπής.

Το περιεχόμενο έχει προσαρμοστεί αρκετά επίσης. Μέσα από την ενασχόληση κατάλαβα πόσο βαθιά είναι η αγάπη μου για τη σόουλ μουσική, ασχολήθηκα παραπάνω με το σουινγκ, το φανκ τώρα τελευταία με τη δεκαετία του 70. Επίσης, καθώς μαθαίνω καλύτερα τα Γαλλικά ακούω και περισσότερο γαλλόφωνη μουσική. Μ’αρέσει πολύ να ανακαλύπτω καινούρια ταλέντα από το Βέλγιο και συνεχίζω πάντα να αγαπάω τα τραγούδια με ισπανόφωνο στίχο. Ένα μείγμα που διαπερνάει την παλιά και καινούρια μουσική, ακούσματα κυρίως σόουλ, φάνκ, μπλουζ, σουίνγκ, λίγο ποπ, λίγο έθνικ αλλά και με βουτιές στη ροκ και στα παρακλάδια της.

Αυτή είναι η εκπομπή Life in Perpetual Betaπου εκπέμπει από το δικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό κάθε Κυριακή στις 20.00. Αξίζει να ανακαλύψετε και τις άλλες εκπομπές αυτού του μικρού περιφερειακού σταθμού με παραγωγούς σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

Σας περιμένουμε www.lacooperativa.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s