Οδός Ξεγνοιασιάς κι ένα φεστιβάλ βιβλίου αλλιώτικο από τ’άλλα

Όταν ήμουν φοιτήτρια και πηγαίναμε στο φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως, μετά την πρώτη μισή ώρα είχαμε ξοδέψει τον πενιχρό προϋπολογισμό μας και βολτάραμε απλώς, χαζεύοντας και μαζεύοντας τους σελιδοδείκτες που πρόσφεραν απλόχερα οι εκδοτικοί οίκοι. Μετά φεύγαμε με μια τσάντα καταλόγους και άλλο έντυπο υλικό το οποίο κρατούσαμε για αρκετό καιρό γιατί ακόμη δεν υπήρχε καλά καλά το ίντερνετ. Ήταν η δεκαετία του 90.

Τη δεκαετία του 2000 κατέβαινα που και που στην Αθήνα αλλά κυρίως σύχναζα στα μικρότερα φεστιβάλ στη Λάρισα ή τη Θεσσαλονίκη. Έχω πάει και σε άλλα φεστιβάλ, στο εξωτερικό, στην Ισπανία, στην Αγγλία, κι εδώ στο Βέλγιο. Πάνω κάτω η ίδια λογική, οι πάγκοι άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο καλοστημένοι, οι συγγραφείς που υπογράφουν, τώρα τελευταία τα socialmedia.

Σήμερα, όμως πήγα στο ωραιότερο φεστιβάλ βιβλίου έβερ! Μακάρι να μπορέσω μια μέρα, γυρίζοντας στην Ελλάδα να βοηθήσω να οργανώσουμε κάτι τέτοιο.

Ας το πάρω απ’την αρχή. Έχει εδώ κοντά στη γειτονιά μου ένα δρόμο που τον λένε RueSansSouci, Οδός Ξεγνοιασιάς θα το μετέφραζα. Από πρόπερσι που είμαι εδώ μου άρεσε πολύ αυτός ο δρόμος και περνάω που και που μόνο και μόνο για να μπορώ να πω μετά, περπάτησα λίγη ώρα στο δρόμο της Ξεγνοιασιάς.

Εικόνα Περνώντας λοιπόν την περασμένη βδομάδα είδα ένα πανό που έλεγε «BoekenFestivalSansSouci» Σάββατο 17 Μαΐου. Αμέσως άναψαν τα λαμπάκια και με τα πενιχρά Ολλανδέζικα μου κατάλαβα ότι κάτι καλό θα γινόταν σήμερα.

Σήμερα λοιπόν, που τυχαίνει να είναι και μια καταπληκτική ανοιξιάτικη μέρα, πήγα κατά τις 14.00 στο μικρό μας δρόμο και είδα περί τίνος επρόκειτο: οι κάτοικοι της οδού είχαν στήσει μικρούς πάγκους και τέντες και πουλούσαν ο καθένας τα βιβλία του! Αλλά είχαν οργανώσει και πάγκους με φαγητά, και μια μικρή καντίνα με Ιταλική κουζίνα, μια ομάδα από μαζορέτες και μια μπάντα του δρόμου! Δραστηριότητες για τα παιδιά και παιχνίδια του δρόμου. Η μικρή βιβλιοθήκη του δρόμου ανοιχτή φυσικά καθώς και το προαύλιο του σχολείου όπου γίνονταν άλλες δραστηριότητες.

Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Από βιβλία μπορούσες να βρεις τα πάντα, λογοτεχνία κλασική με 25 λεπτά, ταξιδιωτικά βιβλία με τρία ευρώ, σοβαρά μυθιστορήματα, βιβλία τσέπης, κόμιξ, παιδικά, όλη την τριλογία του Milleniumμε 6 ευρώ. Και όλη η γειτονιά έξω στο δρόμο να πίνει μπύρες και να πουλάει βιβλία και να χαζεύει τα πιτσιρίκια που κυνηγούσαν τους μουσικούς. Αυτό ήταν ένα φεστιβάλ που με δέκα ευρώ προϋπολογισμό θα μπορούσες να διαβάζεις ένα χρόνο.

Εικόνα

Εικόνα

5 Comments

    1. Έχουν, όντως, την άλλη βδομάδα. Ομοσπονδιακές όμως. Μου φάνηκε σαν μια πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης και του Συνοικιακού Συμβουλίου. Κάνουν πολλά τέτοια στις γειτονιές εδώ: παζάρια που πουλάνε τα πράγματα τους, τα ρούχα τους, παλιά παιχνίδια κλπ. Αλλά ήταν το πρώτο αποκλειστικά με βιβλία. Ένα χειροποιήτο φεστιβάλ χωρίς εκδοτικούς οίκους.

      Like

      1. κοίτα να δεις που μέσα έπεσα! χα!
        πολύ ωραίο μου φαίνεται. πάντα μου άρεσαν τα χειροποίητα πράγματα.

        Like

  1. Πολύ όμορφη πρωτοβουλία! Σε ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά για τις ιδιαίτερες εικόνες από το Βέλγιο, σαν να ταξιδέψαμε και μεις εκεί για λίγο…Βιβλία “ξεχασμένα” σε παγκάκια άφησε κανείς; 😉

    Like

Leave a comment