Συγγραφείς και Αναγνώστες #1

Ήταν 10 Μαρτίου όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του Covid19. Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από τότε. Στην αρχή νομίζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο. Περισσότερο από τί άραγε; Η μέρα έχει πάντα 24 ώρες. Τις πρώτες μέρες που η τηλε εκπαίδευση ήταν απλώς μια ωραία ιδέα για παρουσιάσεις και συνέδρια, ίσως πράγματι περισσευαν μια δυο ώρες. Διάβασα την Πατρίδα του Αραμπούρου εκείνο το διάστημα και μου άρεσε πάρα πολύ.

Μετά αρχίσαμε να ψάχνουμε την ιδανική πλατφόρμα για παιδιά του Δημοτικού. Μετά τα ιμειλ των μαθητών και των γονιών τους. Μετά webinar μέχρις εξόντωσης. (Εκείνη την περίοδο διάβαζα Bolaño, τα δημοσιογραφικα του κείμενα, αποσπασματικά όπως η καθημερινότητα μου).

Κάποια στιγμή άρχισε και στην Ελλάδα να κατακλύζεται το ίντερνετ από βίντεο, τραγούδια, παραστάσεις, μουσεία, όλα ελεύθερα, οι καλλιτέχνες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, η πολιτεία, όλοι προσπαθούσαν να κάνουν αυτή την καραντίνα πιο υποφερτή. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι του βιβλίου έβλεπαν δυσοίωνο το μέλλον. Αν κάποιος ήλπιζε ότι τώρα που θα μέναμε σπίτι θα διαβάζαμε περισσοτερο, γρήγορα κατάλαβε ότι έκανε λάθος. Αυξήθηκαν μεν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις βιβλίων και οι μικροί ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες έβαλαν τα δυνατά τους να μη μας αφήσουν χωρίς υλικό για διάβασμα. Αλλά γενικά οι πωλήσεις έπεσαν πολύ χαμηλά, εκδόσεις αναβλήθηκαν, για να μη μιλήσουμε για βιβλιοπαρουσιασεις και εκθέσεις και φεστιβάλ που ακυρώθηκαν.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία είχα την ιδέα να φτιάξω μια σειρά από βιντεακια – συνομιλίες με συγγραφείς. Η κατηγορία συγγραφείς/ποιητές είναι η πιο πολυπληθής από τις ομάδες φίλων του Φέισμπουκ, σκέφτηκα. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Τα βιβλία του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου

Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκα δέχτηκε με χαρά και χωρίς αμφιβολίες. Ίσως γιατί γνωριζόμαστε δικτυακά εδώ και πολλά χρόνια, τότε που είχε εκδώσει μόνο ένα βιβλίο. Ίσως γιατί είναι ποιητής και του αρέσει να ρισκάρει, δεν ξέρω. Ξέρω καλά όμως γιατί του ζήτησα εγώ να μιλήσουμε. Κατ’αρχην γιατί ήξερα σίγουρα ότι θα διάβαζε κάτι. Δεύτερον γιατί ήμουν επίσης σίγουρη ότι θα μάθαινα πράγματα και αναγνώσεις που δε φανταζόμουν. Είναι τόσο sui generis αναγνώστης ο Χαράλαμπος που αποκλείεται να σου πει mainstream προτάσεις. Όχι ότι είναι κακές αυτές οι προτάσεις αλλά ενίοτε αναζητάμε και την έκπληξη. Έπειτα ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος είναι ένας άνθρωπος με χιούμορ, που αγαπάει τις μικρές συνηθισμένες απολαύσεις, που κοιτάζει με την ποιητική του ματιά ακόμη και τη στεγνή καθημερινότητα μας και την αναδεικνύει σε κάτι ομορφότερο, τρυφερότερο, σε κάτι ερωτικό. Άρα ήταν ένας άνθρωπος ικανός να απαλύνει ακόμη και μια καραντίνα. Ελπίζω βλέποντας το βίντεο να συμφωνήσετε κι εσείς.

Ιδού λοιπόν το βίντεο :

https://youtu.be/UtIOhEiTfFo

2 Comments

  1. Εξαιρετική ιδέα, συμφωνώ! Περιμένουμε και τα υπόλοιπα βιντεάκια Άννα.

    Like

Leave a comment