ΧΑΡΗΣ ΛΥΤΑΣ – Χωρίς Ανάγκες Σώμα

lytas.jpg Το καλοκαίρι είχα διαβάσει το βιβλίο «In a million pieces» του James Frey και παρόλη την αποκάλυψη ότι δεν ήταν και τόσο αληθινό μου είχε αρέσει. Αν το δεις σαν λογοτεχνία είναι πολύ συγκινητικό. Τότε μου είχαν δημιουργηθεί πολλές απορίες σχετικά με τους εθισμούς και είχα αρκετές ενστάσεις όπως και ο συγγραφέας άλλωστε. Στην Αμερική απ’ότι καταλαβαίνω, προτείνουν και διατυμπανίζουν το σύστημα των 11 βημάτων όπου βασικό ρόλο παίζει η πίστη στο Θεό. Ο ήρωας, ως άθεος προσπάθησε να το κάνει με το δικό του τρόπο.

Πριν λίγο καιρό διάβασα κάπου στην Ελευθεροτυπία νομίζω για ένα βιβλίο μαρτυρία ενός Έλληνα συγγραφέα με το ίδιο θέμα, την απεξάρτηση από την ηρωίνη. ΤΟ σημείωσα στο μυαλό μου και λίγο μετά βρήκα στη συνάντηση bookcrossing αυτό ακριβώς το βιβλίο. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που εκδόθηκε το 1999 (Κέδρος) αλλά επανεκδόθηκε τώρα σε βελτιωμένη μορφή με ένα επεξηγηματικό επίμετρο.

Το διάβασα κι αυτό μονορούφι, μέσα σε ένα μεσημέρι. Βρήκα κάποιες απαντήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί η ηρωίνη στον εγκέφαλο και το σώμα των χρηστών, πως λειτουργούν οι ενδορφίνες όταν διακοπεί η χρήση, τη διαφορά αποτοξίνωσης και απεξάρτησης. Επίσης πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της ναλτρεξόνης ή ‘ασπίδας’ που είναι μια ουσία που καταστέλλει την ανάγκη για χρήση ηρωίνης.

Πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση από την Αμερικάνικη. Εδώ σπουδαίο ρόλο παίζει η απομάκρυνση από το γνωστό περιβάλλον και την πρόσβαση σε ουσίες, η επανεκπαίδευση του οργανισμού μέχρι να μη ζητάει άλλο που μπορεί να κρατήσει και χρόνια ή μπορεί να μην πετύχει ποτέ.

Γενικά ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και με κάποιες φιλοσοφικές προεκτάσεις για την κοινωνία μας γενικά που ρέπει στον καταναλωτισμό και τις έξεις.
Επίσης όταν το τελείωσα σκέφτηκα ότι αν είχε γραφτεί στα Αγγλικά και κυκλοφορήσει στην Αμερική ο συγγραφέας του θα είχε γίνει εκατομμυριούχος και τα ελληνικά νησιά θα κατακλύζονταν από νεαρούς Αμερικάνους που θα προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν.

Κάτι διαφορετικό: Δύο ωραία βιβλιοφιλικά κείμενα από το McManus και την αναζήτηση ξεχασμένων βιβλίων. Αυτή η Ισπανική σπουδή φαίνεται σπουδαία Μακ, θα το ψάξω κι εγώ εδώ πέρα. Ξέρεις, καμιά φορά, βιβλία που έχουν τελειώσει στην Αθήνα μπορείς να τα βρεις σε βιβλιοπωλεία της επαρχίας. 

5 Comments

  1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το βιβλιαράκι. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το διάβαζα ποτέ, γιατί έχω ένα θέμα με τα βιβλία που πραγματεύονται ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, οι καρκίνοι και τέτοια. Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, όταν το έστειλα στη Λάρισα για BookCrossing, ήξερα ότι κάποιος θα το εκτιμήσει. Ευχαριστώ πολύ annadvarna για τα σχόλιά σου, πάντα μου αρέσει να σε διαβάζω, έστω κι αν δεν κάνω comments συχνά!

    Like

  2. Μία μικρή διόρθωση. Η νατρελξόνη δεν καταστέλλει την ανάγκη για ηρωίνη, καταστρέφει την δυνατότητα απορρόφησης της ηρωίνης από τον εγκέφαλο. Ο υπό απεξάρτηση τοξικομανής ακόμη και να “πιει” θα είναι σαν να έχει κάνει ένεση με νερό, από την άποψη τονψυχοτρόπων επενεργειών.

    Like

  3. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, η αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι τι ακριβώς έγραφε το κείμενο, μπορεί να μην το είχα καταλάβει καλά.

    Like

Leave a comment