CHRISTAKIS, FOWLER – Connected

Διάβασα ένα καταπληκτικό βιβλίο αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το παρουσιάσω εδώ ή στο άλλο μου το εκπαιδευτικό μπλογκ. Το βιβλίο είναι το Connected του Νικόλα Χριστάκη και του Τζέιμς Φάουλερ. Πριν λίγο καιρό βγήκε και στα ελληνικά σε μια πολύ ωραία έκδοση από το Κάτοπτρο.

Δε θυμάμαι που ακριβώς είχα πρωτοδιαβάσει γι αυτό το βιβλίο, αλλά θυμάμαι ότι αυτό που με είχε εντυπωσιάσει ήταν ότι έλεγε ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορεί να μοιραζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους ακριβώς όπως μοιραζόμαστε ένα μπουκάλι κρασί ας πούμε. Και ότι το πώς είμαστε εμείς ψυχολογικά σίγουρα επηρεάζει και τους άλλους γύρω μας και δε μιλάω για τον πολύ στενό περίγυρο μας γιατί αυτό θα ήταν προφανές.

Το βιβλίο το αγόρασα στο πρόσφατο ταξίδι στην Αγγλία και το ξεκίνησα ένα μεσημέρι καθισμένη σ΄ένα παγκάκι στο Χάρογκειτ στη μέση ενός συνεδρίου που θα μου μείνει αξέχαστο. Ήταν το πρώτο διεθνές συνέδριο που παρακολούθησα και ήμουν επί 4 μέρες συνεχώς σε μια κατάσταση εγκεφαλικής υπερδιέγερσης. Εκτός από την ποιότητα των παρουσιάσεων και τα καινούρια πράγματα που έμαθα αυτό που ήταν το πιο σημαντικό ήταν η γνωριμία με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα με τρομερό ενθουσιασμό για την εκπαίδευση, με αισιοδοξία για το μέλλον του σχολείου όποια μορφή κι αν αυτό πάρει. Το ότι βρέθηκα εκεί ήταν αποτέλεσμα του ότι ανήκω σε ένα ευρύ δίκτυο εκπαιδευτικών το δικό μου PLN (personal learning network), το προσωπικό μου δίκτυο μάθησης που αποτελείται από καμιά 250 ανθρώπους με τους οποίους συναντιέμαι κυρίως στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα twitter. Χάρη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους έμαθα για το συνέδριο και βρήκα το θάρρος να καταθέσω την πρόταση μου για ομιλία, χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους έχω διαβάσει τους τελευταίους 9 μήνες όσα εκπαιδευτικά κείμενα δεν είχα διαβάσει τα τελευταία 3 χρόνια.

Επομένως η ανάγνωση αυτού του βιβλίου ήταν επιβεβλημένη πλέον. Και δε με απογοήτευσε. Το περιεχόμενο του είναι εντυπωσιακό γιατί μελετάει τη σημασία των δικτύων στη ζωή μας κάτω από πολλούς διαφορετικούς φακούς. Αναλύει πόσο επηρεάζουν την πολιτική, την επαγγελματική, την ερωτική ζωή μας και όλα αυτά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες μελέτες και τα αποτελέσματα τους. Θα μου πείτε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει μελέτες που συνήθως έχουν αντικρουόμενα συμπεράσματα και μας φορτώνουν με πληροφορίες που αποδεικνύονται άχρηστες. Πιστέψτε με: αυτό το βιβλίο είναι διαφορετικό. Κυρίως γιατί αυτά που περιγράφει μπορούμε να τα δούμε και στην πραγματική μας ζωή και δε μιλάω για παραδείγματα του τύπου «ο τζόγος είναι κακό πράγμα, μια φορά ένας, έπαιξε κι έχασε».

Τα δίκτυα δεν φέρνουν πάντα καλά πράγματα κοντά μας. Ούτε είναι ιδιαίτερα δίκαια: πάντα κάποιοι θα ωφελούνται περισσότερο από άλλους. Οι συγγραφείς είναι οι πρώτοι που το παραδέχονται. Τα δίκτυα μπορεί να σημαίνουν ότι αυτό που μεταδίδεται γρήγορα είναι νοσήματα ή παραβατικές συμπεριφορές. Αλλά το αισιόδοξο είναι ότι οι άνθρωποι είναι συνήθως εντάξει, οι περισσότεροι τηρούν τους νόμους (γενικά μιλάμε….). Έπειτα ο κόσμος αλλάζει. Πριν 14 χρόνια περίπου η Microsoft πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά για να φτιάξει μια εγκυκλοπαίδεια, την Ενκάρτα αν θυμάστε. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι σήμερα η Ενκάρτα δε θα υπήρχε χάρη σε μια άλλη εγκυκλοπαίδεια που έγινε με την εθελοντική προσπάθεια των ανθρώπων, για την πλάκα τους, και από την καλή τους την καρδιά.

Η πιο σημαντική ιδέα του βιβλίου είναι νομίζω η εξής:  Κανένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει όσα μπορεί να καταφέρει ένα δίκτυο από ανθρώπους. Αυτό κρατάμε και συνεχίζουμε να κάνουμε φίλους άσχετα από την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, την κατάσταση  μας!

15 Comments

  1. What a great post and video Anna!! Brilliant idea!

    Am sharing it straight away!!!!

    Like

  2. very interesting recommendation, Anna. I can see you took part in Harrogate – and that it was worth it 🙂 thanks for sharing!

    Like

  3. It’s all about sharing, isn’t it? Thank you for all the comments and for promoting my video further, but most of all thank you all for being in my PLN and making me a better person and teacher every day.
    These days life in Greece has taken a turn that nobody knows where it’s gonna bring it. Some of us are very stressed, we worry about our jobs, the jobs of our families, about our children’s future, about our students, to mention but a few.
    But I’m an optimist and I think the only way to find some hope and propel this country forward is to work and share in everyway we can.

    Like

  4. Καλημέρα
    Οι επιστήμες πλησιάζουν συμπεράσματα δοσμένα στα 70ς από τον Castaneda και στα 90ς από τον J.Redfield με έμφαση στη διαπροσωπική ψυχολογία? Αναλύονται στο βιβλίο με γλώσσα επιστημονική συμπεράσματα αρχαιότατα? Ή αποδεικνύονται?
    Οι αποδείξεις τους είναι μετρήσιμες ή φιλοσοφικές? Λογικά και τα δύο, απλά αναρωτιέμαι σε τι πνεύμα κινούνται, αν πρόκειται για εύπεπτο θετικισμό ή hard facts.
    Ρωτάω ουσιαστικά, αν πρόκειται για ένα βιβλίο που θα ήθελα στη βιβλιοθήκη μου ή για απλή και απλουστευμένη ψυχολογία.

    Trivia: η επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου είναι μπλοκαρισμένη στο google.

    Like

  5. Μιλάτε για τον J. Redfield της Ουράνιας Προφητείας; Αν ναι έχω να πω ότι το Συνδεδεμένοι και τα βιβλία που αναφέρετε δεν έχουν καμία σχέση. Οι Καστανιέντα και Ρέντφιλντ από το ένα βιβλίο (του καθένα) που έχω διαβάσει μου φαίνονται ότι κινούνται πιο πολύ στο χώρο του θρησκευτικού και μεταφυσικού αισθήματος.
    Οι Χρηστάκης/Φάουλερ είναι επιστήμονες και με επιστημονικά εργαλεία προσπάθησαν να αποδείξουν αυτά που λένε για τα δίκτυα. Με συγκεκριμένες έρευνες και νέα πειράματα προσπαθούν να αποδείξουν παλιές ιδέες. Όντως η ιδέα είναι παλιά, “δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι” λέει μια παλιά παροιμία στη χώρα μας που πλέον αποκτά νέο νόημα.
    Τώρα για τη διάκριση που κάνετε στο τέλος δεν μπορώ να σας βοηθήσω, κατά τη γνώμη μου όλα τα βιβλία επιστήμης που κυκλοφορούν ευρέως οφείλουν να είναι απλά.

    Like

  6. Ναι είχα στο μυαλό μου την Ουράνεια Προφητεία. Και ναι είναι και οι δύο συγγραφείς στο χώρο της μεταφυσικής. Και οι δύο αναφέρονται σε δίκτυα, αλλά το πρόβλημα της μεταφυσικής είναι η αδυναμία κάποιου να βρει την αλήθεια των δογμάτων της. Αναρωτήθηκα αν το συγκεκριμένο βιβλίο που παρουσιάζετε εδώ, θα ήταν ένα ακόμη ευπεπτολόγημα αλλά από αυτά που είπατε καταλαβαίνω πως η ανάλυσή τους είναι εξετάσιμη και ίσως στο επίπεδο του ‘the astonishing hupothesis’ του Crick.
    Το “Με συγκεκριμένες έρευνες και νέα πειράματα” με καλύπτει κι ευχαριστώ.

    Like

  7. Ένα εκπληκτικό βιβλίο που διάβασα το καλοκαίρι είναι το “Ζωή σαν κρύσταλλο” της Δέσποινας Χατζή(εκδόσεις Λιβάνη).Όλο το βιβλίο βασίζεται στην εσωτερική αναζήτηση της ηρωίδας, αυτό που με συγκίνησε είναι ότι η μεταφυσική του απόχρωση είναι πολύ διακριτικά δοσμένη και με μεγάλη λεπτότητα.

    Like

  8. Εμένα η Ουράνια Προφητεία μου φάνηκε αφελής αν μη τι άλλο. Αμερικανιά…

    Like

  9. Καλησπέρα, σας διαβάζω συχνά και εκτιμώ τις εισηγήσεις και την κριτική σας γνώμη για τα βιβλία. Ή επιλογή αρκετώνβιβλίων που αγόρασα έγινε μετά από επισκέψεις μου στο blog σας. Σας παρακαλώ, αν γίνεται γράψτε μου την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

    Ευχαριστώ, Ευγενία.

    Like

  10. Α, ρε Αννα να ήταν όλοι οι δάσκαλοι σαν εσένα, θα πήγαινε μπροστά αυτή η χώρα…

    Like

Leave a comment