Αυτό το καλοκαίρι ήταν το καλοκαίρι των Αμερικανών συγγραφέων. Paul Auster, Philip Roth, David Brooks, Sherry Turkle (για το βιβλίο της οποίας Alone Together μπορείτε να διαβάσετε εδώ) όλο για την Αμερικάνικη κοινωνία διάβαζα και τις μικρές αγαπημένες εμμονές της όπως αυτή με τα σπορ.
Το Netherland είναι γραμμένο από ένα Ευρωπαίο μεν αλλά με το ύφος του ανθρώπου που η διαμονή στη Νέα Υόρκη τον έχει αλλάξει για πάντα. Εδώ θα βρείτε το σύνδεσμο για το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που αναφέρω στο βίντεο. Κι αν πατήσετε εδώ μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου.
To διάβασα όταν πρωτοεκδόθηκε το 2008. Το βρήκα καταπληκτικό βιβλίο πολυ καλοδουλεμένο στη γλώσσα. Ενα βιβλίο για ‘quotation’ θα έλεγα( he knows the craft). Μου άρεσε περισσότερο για αυτή την διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα μέσα απο τις εμπειρίες. Κάτι που δεν άρεσε στο κοινό και στους κριτικούς. Eτσι ωστε, στη δεύτερη έκδοση έβαλε μια σημείωση στην αρχή για να κάνει επεξήγηση ..δηλ. ό,τι η πλοκή αυτού του βιβλίου είναι η ίδια η αλλαγή του χαρακτήρα. Και ενω άρχισε λαμπρά -και ήταν πράγματι ένα λαμπρό καλοδουλεμένο βιβλίο-το κοινό ήθελε αληθινή πλοκή… (π.χ from rug to riches .. κλπ ). Μου έκανε εντύπωση η ιστορία αυτού βιβλίου από την πλευρά του Μαρκετινγκ, και με διαφώτισε για τo μέχρι που μπορεί να φθάσει η ‘μπίζνα’ του βιβλίου στον Αγγλοσαξονικό κόσμο. Δηλαδή να επεξηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας τι θέλει να πεί για το βιβλίο !!!
p.s Οταν το πρότεινα στο δικο μου book club, που απαρτίζεται περισσότερο από Αμερικάνους, δεν άρεσε σε κανένα ?! 😦
LikeLike
Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο σου Penelope. Δεν την ήξερα αυτή τη λεπτομέρεια για τη δεύτερη έκδοση.
LikeLike
Το μόνο κακό με αυτά τα βίντεο είναι ότι δεν τα βλέπουμε συχνότερα…(α,και ο ήχος λιγουλάκι)
LikeLike
Για το συχνά δεν μπορώ να κάνω κάτι σε αυτή τη φάση 🙂 Για τον ήχο θα το κοιτάξω αγαπητέ – μην πανικοβάλλεστε!
LikeLike