ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – Μικρά Ικαρία

ikaria1 Πολύ συχνά, για μας τους βιβλιομανείς, η συνάντηση με ένα βιβλίο εμπεριέχει στοιχεία μεταφυσικά, στοιχεία σύμπτωσης που μας οδηγούν σε παράξενες σκέψεις και μας κάνουν να νομίζουμε ότι υπάρχει μια βαθύτερη σύνδεση ανάμεσα σε μας (τους αναγνώστες) και το συγγραφέα. Έπειτα είναι κι εκείνες οι φορές που ένας συγγραφέας γράφει και νομίζουμε ότι εκφράζει τις βαθύτερες, τις πιο μύχιες σκέψεις μας, βλέπουμε έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να έχει μπει στο μυαλό μας και να διαβάζει με ένα μαγικό τρόπο τον εγκέφαλο μας. Όταν αυτή η ταύτιση συμβαίνει στην πραγματική ζωή μπορεί να είναι η αρχή ενός μεγάλου έρωτα, ή μιας σοβαρής φιλίας. Όταν σου συμβαίνει με ένα συγγραφέα τί κάνεις; Όταν ήμουν πιο μικρή, έγραφα γράμματα σε αυτούς τους συγγραφείς, τώρα ευτυχώς η τεχνολογία έχει κάνει πιο εύκολα τα πράγματα και μπορώ να τους απευθύνομαι από αυτό το μπλογκ, όπου υπάρχει και μια ελπίδα να με διαβάσουν (γιατί τα γράμματα, όπως καταλαβαίνετε, έμεναν στο συρτάρι, ή το πολύ πολύ ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου).

Θα σας πω την ιστορία της συνάντησης μου με ένα βιβλίο λοιπόν.
Αυτές τις μέρες, ξεκίνησε στην πόλη μου μια καινούρια ζώνη bookcrossing, στο Καφέ Πράσινο. Οι ιδιοκτήτες του ενθουσιάστηκαν με την ιδέα των ελεύθερων βιβλίων και έστησαν μια μικρή βιβλιοθήκη που σιγά σιγά γεμίζει. Ανέλαβα να καταγράψω τα βιβλία και να τους δώσω αυτόν τον μοναδικό αριθμό που θα επιτρέπει στους αναγνώστες τους να παρακολουθούν την πορεία τους. Προχθές που κατέγραφα αυτά τα βιβλία, πέφτει στα χέρια μου η Μικρά Ικαρία. Είχα ακούσει γι αυτό το βιβλίο από κάποιον άλλο φίλο παλιότερα αλλά ποτέ δεν το είχα βρει στο βιβλιοπωλείο. Κοιτάζω το συγγραφέα και τι βλέπω; Μα αυτό είναι γνωστό όνομα, είναι το όνομα ενός άλλου μπλόγκερ που μου αρέσει πολύ, είναι του μπλόγκερ που δημιούργησε το τεστ βιβλιομανίας, το μόνο σχετικό τεστ που δίνει με ακρίβεια το βαθμό της μανίας μας! Και δεν είχε πει ποτέ ότι έχει γράψει βιβλίο! Και μάλιστα ένα βιβλίο για τα βιβλία, για τα βιβλία που μας ακολουθούν στα ταξίδια μας, τα μακρινά ή τα κοντινά, από πλατεία σε πλατεία, ειδικά αυτά…

Κι έτσι ξεκίνησα να διαβάζω τη Μικρά Ικαρία, και να σκέφτομαι συνέχεια ότι με αυτόν τον άνθρωπο άνετα θα μπορούσαμε να γίνουμε φίλοι… «Μπορεί κανένας να μεθύσει με τις σκέψεις ενός άλλου ανθρώπινου πλάσματος, τόσο που να φοβάται μην εκραγεί και μην ξεχειλίσει. Όλοι φαντάζομαι, είχανε κάποτε μια τέτοια εμπειρία. Αυτό το «άλλο πλάσμα», θυμίζω, είναι ένα είδος «άλλου εγώ» – ένα alter ego. Δεν είναι απλώς θέμα ταύτισης με μια συγγενική ψυχή, είναι ένα αιφνίδιο συναπάντημα, κατάφατσα, με τον ίδιο σου τον εαυτό! Τι θεσπέσια στιγμή!» Αυτά διάβαζα στο βιβλίο και τα όρια μπερδεύονταν, δεν ήξερα αν μιλάει ο συγγραφέας ή κάποιος άλλο συγγραφέας από τους πολλούς που αναφέρονται. Μάλιστα αναφέρει κάπου αστειευόμενος τη συγγένεια του με τον Μπουνιουέλ που δεν μπορεί να βρει την ηρεμία του μόλις μπαίνει σε βαγόνι τραίνου, και πέρασα αρκετή ώρα σκεφτόμενη αν πράγματι συμβαίνει αυτό κι αισθάνομαι κι εγώ συγγένεια με τον Γιαννακόπουλο, είμαι άραγε συγγενής και του Μπουνιουέλ;;; Λες γι αυτό να έμαθα τόσο γρήγορα τα Ισπανικά;

Λέει στην περίληψη ότι το βιβλίο είναι ένα ιδιότυπο ταξιδιωτικό ημερολόγιο. Πράγματι, γιατί μιλάει για τα εσωτερικά ταξίδια περισσότερο, για τα ταξίδια που κάνουμε διαβάζοντας… που ίσως είναι και τα καλύτερα τελικά! Είναι ένα βιβλίο για τα άλλα βιβλία, για τα βιβλία που τον σημάδεψαν, για τα βιβλία που κουβαλάει πάντα μαζί του, είναι ένα βιβλίο ενός βέρου Βιβλιομανή, δηλαδή! Και παρόλο που τα περισσότερα από τα βιβλία που αναφέρει δεν τα έχω διαβάσει, και μάλλον δε θα τα διαβάσω ποτέ, αυτή η περιπλάνηση από βιβλίο σε βιβλίο με έχει συναρπάσει, με έχει γοητεύσει, άσε που βρήκα ένα σωρό αποσπάσματα που με αφορούν προσωπικά και τελευταία έχω ανακαλύψει πως δεν είναι κακό αυτό, να διαβάζουμε για να βρούμε απαντήσεις για τη ζωή μας…ίσα ίσα….Ένα τελευταίο που θέλω να αναφέρω είναι η συγκινητική σχέση του συγγραφέα με εκείνη που αποκαλεί η μικρή Λατρεμένη του, η αιώνια Αγαπημένη, εκείνη που δεν κουράζεται ποτέ να (την) περιμένει, και άλλα τέτοια ωραία. Η σκηνή με το υπερηχογράφημα του μωρού, είναι τόσο τρυφερή που μου’ρθε να βάλω τα κλάμματα. Κι επειδή το ξέρω κι εγώ καλά αυτό το αίσθημα, όπου σχεδόν κάθε τι που γράφω, μετατρέπεται σιγά σιγά σε γράμμα σ’εκείνον, τον παλιό και τωρινό και παντοτινό αγαπημένο, ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση μου.

Το να είσαι συνεπής βιβλιομανής, απαιτεί προσπάθεια, απαιτεί αφορσίωση και προπάντων απαιτεί να μη σε νοιάζουν οι κακίες του κόσμου. Να μη σε πειράζει που σε λένε geek και αρρωστάκι. Ένα έχω να τους πω (με τα λόγια του Γιαννακόπουλου): «….η βαλίτσα μου (και η τσάντα μου, λέω εγώ) είναι πάντοτε γεμάτη με βιβλία. Και …οι μέρες και οι νύχτες μου είναι γεμάτες με έρωτα και μουσική, με θάλασσα και με φιλία, με γράψιμο και νοσταλγία – με το υλικό δηλαδή από το οποίο φτιάχνονται τα βιβλία».

8 Comments

  1. Κατ’αρχήν θα ήθελα να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία στο Αντάμωμα που δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο. Αν σκοπεύεις να το κάνεις bookring θα με ενδιέφερε να το διαβάσω.

    Like

  2. Το βιβλίο ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συμμετάσχω στο bookcrossing, είμαι εγωίστρια και αγαπώ τα βιβλία μου σφόδρα. Είναι δικά μου σου λέω…. Σοβαρά τώρα, υπάρχει κανένα αντίστοιχο σημείο στην Αθήνα, αν ποτέ αποφασίσω να αποχωριστώ κανένα;

    Like

  3. Χαίρομαι που δείχνει να σας αρέσει το βιβλίο! Bookring δεν μπορώ να το κάνω προς το παρόν γιατί το έχω υποσχεθεί σε ένα φίλο, ίσως αργότερα!

    Κατερίνα για τις Αθηναϊκές ζώνες ζήτησα βοήθεια και καταφθάνει. Λίγη υπομονή και θα έχεις όλα τα στοιχεία! Μόνο να σου πω ότι με τους ίδιους ενδοιασμούς περί bookcrossing ξεκίνησα κι εγώ, και έχω γίνει πρώτης τάξεως ακτιβίστρια τώρα…

    Like

  4. @Katerina
    Ζώνες απελευθέρωσης στην Αθήνα υπάρχουν αρκετές – αυτές που έχουν περισσότερη κίνηση είναι :
    η Cafeina, ένα μίνι καφέ-μπαράκι στο κέντρο της Αθήνας, οδός Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας (στενάκι Κιάφας 6, τηλ. 210-3841282) http://bookcrossing.com/mybookshelf/cafeina-OBCZ,
    τo cafe Sonsie στην οδό Διομείας 2, που είναι κάθετη στην Ερμού, κοντά στο Σύνταγμα http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/Sonsie-OBCZ/ και
    το Cafe Ethnique, Κυδωνιών 17 στην Νέα Σμύρνη http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/OBCZ-Ethnique
    Αν πάλι θέλεις να δώσεις το βιβλίο σου χέρι με χέρι, υπάρχει και η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των Αθηναίων, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στο “Cafe bARTesera” Κολοκοτρώνη 25 (μέσα στην στοά Πραξιτέλους, τηλ. 210-3229805) (αν και αυτό το μήνα δεν θα γίνει γιατί όλοι θα είναι στη Λάρισα 🙂
    Ελπίζω να βοήθησα, αλλά αν έχεις άλλες απορίες μας βρίσκεις στο http://www.bookcrossing.com/forum/28 (μπορείς να διαβάζεις τις αναρτήσεις ακόμα και αν δεν είσαι μέλος)

    Like

  5. Πολύ ωραίο κομμάτι Άννα

    Κατερίνα, οι Αθηναίοι Bookcrossers έως τώρα συναντουνταν κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στο bARTessera, στην Στοά Πραξιτέλους, κοντά στο Σύνταγμα. Όμως το καφέ αυτό δεν είναι «επίσημη» ζώνη BookCrossing. Υπάρχουν όμως κάποιες ζώνες στην Αθήνα, σου βάζω εδώ τρεις ενδεικτικές:

    1. “Καφεΐνα” στα Εξάρχεια.

    Ήταν ένα από τα πρώτα meeting point των «Νοτίων» BookCrossers, δηλαδή Αθηνών και περιχώρων. Συμπαθητικός μικρός χώρος με καναπέδες, εκθέσεις τέχνης και καλούλα μουσική (όταν δεν μας πρήζει ο DJ με electro beats). Στην οδό Κιάφας, κοντά στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Λίγο ντεκαντάνς η περιοχή, αλλά είναι ήσυχα και έχει και ένα μικρό πεζόδρομο για το καλοκαιράκι… Βέβαια, οι Αθηναίοι Bookcrossers πλέον έχουν πληθύνει πολύ και δεν μας χωράει πιά, οπότε σπάνια πια κάνουμε εκεί επίσημες συναντήσεις. Αλλά την Καφεΐνα δεν την ξεχνάμε, συχνά κάποιοι περνούν για καφέ και αφήνονται εκεί βιβλία.

    2. “Καφέ Sonsie” στο Σύνταγμα.

    To cafe Sonsie βρίσκεται στην οδό Διομείας 2, που είναι κάθετη στην Ερμού. Είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Ενώ ψάχναμε ένα μέρος για να συναντιόμαστε το καλοκαίρι (καθότι ζέστη και που να κάθεσαι μέσα τώρα), το συμπαθές αυτό καφέ σε μια μικρή κάθετη στην Ερμού οδό, μας υποδέχτηκε με χαρά και μας παραχώρησε ακόμη και ξύλινο σταντ για τα βιβλία. Δεν άργησε να γίνει Ζώνη λοιπόν. Εκεί λάμβαναν χώρα πέρισυ και οι επίσημες καλοκαιρινές συναντήσεις μας, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, στις 3 το μεσημέρι… Και καθώς έπιασαν πάλι οι ζέστες, προβλέπω να μετακομίζουμε ξανά σταν «θερινά» μας ανάκτορα σύντομα…

    3. “Ethnique” στη Νέα Σμύρνη.

    Ένα συμπαθητικό καφέ που βρίσκεται στην οδό Κυδωνιών 17, κοντά στην Εστία Νέας Σμύρνης, δύο βήματα από την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ούτε εκεί γίνονται εκεί «επίσημες» συναντήσεις των BookCrossers, αλλά όλο και κάποιον ξέμπαρκο θα βρεις. Σταθερή αξία ο Παναγιώτης, γνωστός και ως «μουστάκιας», ο ιδιοκτήτης του καφέ, που θα σου δείξει τα βιβλία. Το Εθνίκ έχει μια πολύ ωραία, πλούσια βιβλιοθήκη με αρκετά «φρέσκα» κομμάτια υποψήφια να ταξιδέψουν, καθώς και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια (ακόμη και Trivial ’90s!!!) Ιδανικό τα μεσημέρια για αραλίκι στον καναπέ παρέα με ένα κορυφαίο σουφλέ σοκολάτα…

    Like

  6. Είναι και η ζώνη στο Παγκράτι
    http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/OBCZ-Mpriki
    “Το Μπρίκι βρίσκεται στην Υμηττού και Φρύνης 18…Κοντά στο Village Παγκρατίου και στο Coronet.”

    Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον άλλα δύο σημεία που οι Αθηναίοι αφήνουν/παίρνουν βιβλία, που δεν έχουν καμία σχέση με το Bookcrossing.

    1. Στην είσοδο του βιβλιοπωλείου Βαβέλ (γωνία Ζ. Πηγής & Λόντου, 1ος όροφος). – Εδώ μπορείτε να αφήσετε/πάρετε και περιοδικά, CDs, DVDs, κλπ που δεν θέλετε.

    2. Στο πολυχώρο Purebliss (Ρόμβης 24Α, κάθετα στην οδό Κολοκοτρώνη, δλδ δύο τετράγωνα πιό κάτω από το “Cafe bARTesera” που ανέφερθηκε παραπάνω. http://www.purebliss.gr ). Υπάρχει μία ‘δημόσια’ βιβλιοθήκη στο ισόγιο που είναι το καφέ/εστιατόριο, απ’όπου μπορεί κανείς να πάρει ένα βιβλίο αφήνοντας όμως ένα δικό σου ως αντικατάσταση.

    Like

  7. Πολλά Βιβλία έχουν γραφτεί με θέμα την ανάγνωση η την λογοτεχνία.
    Διαβάζοντας το κείμενο σου θυμήθηκα ότι έχω στην Βιβλιοθήκη μου ένα βιβλίο του Κούντερα με θέμα το μυθιστόρημα.Και ψάχνοντας να το βρω (για να το καταχωρήσω εδώ http://www.bookcrossing.com/journal/7142513) βρήκα καί αυτό http://www.bookcrossing.com/journal/7142255 του Εκο ,επίσης με θέμα την λογοτεχνία.
    Τελικά βρήκα κι άλλα 2 δοκίμια, και 4 μυθιστορήματα η ιστορία των οποίων βασίζεται στην σχέση του ήρωα με το μυθιστόρημα.
    Αν το ψάξεις λίγο είμαι σίγουρος ότι θα βρεις μέσα στα βιβλία σου φράσεις που παραπέμπουν σε άλλα βιβλία, η εμπνέονται από βιβλία (ονομάζεται διακειμενικότητα) Το να βρεις τέτοιες σχέσεις ανάμεσα σε κείμενα Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που συνήθιζα να παίζω (και σου προτείνω) με τους φίλους μου.
    Ελπίζω να περάσετε καλά στο συνέδριο.Καλά διαβάσματα

    Like

  8. Ναι, σίγουρα είναι πολλά, πάρα πολλά αυτά τα βιβλία. Μ’αρέσει κι εμένα το παιχνίδι της διακειμενικότητας. Ιδιαίτερα αγαπημένο βιβλίο το Ex Libris της Francine Prose, (που το αναφέρει κι ο Γιαννακόπουλος) και βέβαια ένα από τα πιο γνωστά, το Όνομα του Ρόδου, με πρωταγωνίστρια τη βιβλιοθήκη! Αλλά και το Reader του Schilnk που έγινε και ταινία φέτος, πολλά πολλά μου έρχονται στο μυαλό…

    Υπάρχει και ένα σχετικό μπλογκ το http://tobaccorri.blogspot.com/, με μια συλλογή βιβλίων για το βιβλίο!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s