POSY SIMMONDS – Tamara Drewe

1334266520Tamara-Drewe-image Ομολογώ ότι αγόρασα αυτό το graphic novel, μια κρύα Κυριακή που είχα πάει στη λαϊκή. Ένα πολύ συμπαθητικό βιβλιοπωλείο με κόμικς κυρίως, που βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Φλαζέ και την πλατεία Πεσσόα, είναι ανοικτό και τις Κυριακές και πολύ φιλικό σε κάτι ανθρώπους σαν κι εμένα που ψάχνουν καταφύγιο για λίγα λεπτά έτσι ώστε να μην παγώσει η μύτη τους.

Δεν είχα ξανακούσει για την Πόζι Σίμονς και είδα στο οπισθόφυλλο το σχόλιο του Τόμας Γουλφ που έλεγε «and in graphic novels, there is Posie Simmonds and what else?» και πείστηκα.

Χθές καθώς το τελείωνα αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που μας κάνει να αγαπάμε τα graphic novels παρόλο που συνήθως δεν έχουν σπουδαίες ιστορίες. Αν τα κρίνουμε ως λογοτεχνία δεν έχω διαβάσει μέχρι τώρα κάτι που να με εντυπωσιάσει. Εκτός ίσως απ’την Περσέπολη. Και το Λιοντάρι της Βαγδάτης. Εντάξει δεν έχω διαβάσει και πολλά. Γενικά νομίζω ότι αυτό που μου αρέσει είναι ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου. Μου άρεσαν τα κόμικς από μικρή και τα graphic novels, είναι σαν να συνδυάζουν δυο αγάπες.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μια συμπαθητική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας κοντά στο Λονδίνο. Μία από αυτές τις πόλεις όπου ζουν οι commuters: αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα για να μπορούν να πηγαίνουν κάθε μέρα αλλά και αρκετά μακριά για να μη συμβαίνει τίποτε.

Σε μια πολύ ωραία κριτική που διάβασα έλεγε ότι είναι ένα graphic novel τόσο τυπικά middle class Αγγλικό που κάποιος που δεν ανήκει εκεί δεν μπορεί να το καταλάβει. Ίσως να είναι έτσι γιατί δεν αισθάνθηκα ότι με άγγιξε και τόσο πολύ. Αυτό που αναρωτιέμαι τώρα είναι ότι αν το επίθετο middle class αντιστοιχεί ως νόημα στη δική μας μικροαστική νοοτροπία ας πούμε; Βγάζει ένα συντηρητισμό … Με λίγα λόγια η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα ξενώνα συγγραφέων (ναι, έχουν τέτοια εξειδίκευση στους ξενώνες στην Αγγλία) στην επαρχιακή κωμόπολη που λέγαμε παραπάνω. Υπερπροστατευτικές σύζυγοι,  αλαζόνες συγγραφείς, κωλόπαιδα ροκ σταρ, έφηβες που βαριούνται και δεν βλέπουν την ώρα να “το” κάνουν, ρηχές νέες και εγωιστές ακαδημαϊκοί, είναι οι ήρωες της ιστορίας μας. Στο τέλος υπάρχει κι ένας γάμος! Όταν ήμουν μικρή και ήθελα να βλέπω ελληνικές ταινίες ο μπαμπάς μου δε με άφηνε γιατί ήταν προϊόντα υποκουλτούρας όπως μου έλεγε. Επιπλέον, επιχειρηματολογούσε, τι θες να το δεις αφού στο τέλος πάντα παντρεύονται. Έτσι και σ αυτό το βιβλίο. Στο τέλος παντρεύονται.

Μου άρεσε ο συνδυασμός ζωγραφιών και κειμένου, οι πολλαπλές οπτικές γωνίες, η ελαφριά ειρωνία της συγγραφέα και το αναπάντεχο τέλος –όχι ο γάμος, δεν κάνουμε spoilers.

Διαβάζω εκ των υστέρων ότι το βιβλίο βασίζεται στο κλασσικό αγγλικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα  Far from the madding crowd του Τόμας Χάρντυ. Σκατά. Οι συμφοιτητές μου της Αγγλικής Φιλολογίας θα με χλευάζουν από μέσα τους που δεν το αναγνώρισα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω διαβάσει. My bad.

350px-Troybathsheba

Αλλά εντάξει πέρα απ’την γκρίνια το βιβλίο μου κράτησε καλή συντροφιἀ τις 4-5 μέρες που το κουβαλούσα μαζί μου και είναι και φωτογενές όπως η ηρωίδα του η Ταμάρα. Για όσους αγαπάνε το graphic novels ίσως το βαρεθούν λίγο. Για όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει, είναι μια συμπαθητική εισαγωγή.

(Υπάρχει μια πολύ ωραίο βιβλιοφιλική σελίδα στα ελληνικά η οποία ξεκίνησε από μια σελίδα στο Facebook. O εμπνευστής και διαχειριστής της σελίδας (και δεινός μπουκρόσερ) πρότεινε μια αναγνωστική πρόκληση για το 2015 την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Επειδή μας αρέσουν οι προκλήσεις, λέω να συμμετέχω κι εγώ. Και για να ανεβάσω το ποντάρισμα δεν έχω σκοπό μόνο να διαβάσω τα βιβλία που προτείνει αλλά και να γράψω γι αυτά. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη ανάρτηση στα πλαίσια της πρόκλησης. Πάει το πρώτο, έχω άλλα 23! )

reading-challenge

2 Comments

  1. Πολυ ωραία πρό(σ)κληση κ πολυ ωραία βιβλιοφιλική σελίδα!!! Να προσέχετε εσείς εκει στο Βέλγιο. Καλή Κυριακή!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s