Αναγνώσεις στην πόλη

Πού συναντιούνται οι βιβλιόφιλοι στη Λάρισα;

Πριν λίγες μέρες μία ινσταγκραμική γνωριμία που παρακολουθεί τις αναρτήσεις μου, μού έγραψε για να ρωτήσει αν έχουμε κάποια λέσχη ανάγνωσης. Δεν ήμουν σίγουρη σε ποιους αναφέρεται, μάλλον στην ομάδα bookcrossing . Ίσως οι παλιές αναγνώστριες και αναγνώστες αυτού του μπλόγκ να έχουν ξαναδιαβάσει γι αυτή την ομάδα. Ήμασταν μια βιβλιόφιλη παρέα που γνωριστήκαμε το 2007 νομίζω με αφορμή τη σελίδα Bookcrossing, μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης πολύ πριν το facebook, instagram, tik tok. Τότε ανταλάσσαμε βιβλία και με τη βοήθεια ενός μοναδικού αριθμού που δίναμε σε κάθε βιβλίο που «απελευθερώναμε»  μπορούσαμε να παρακολουθούμε την πορεία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για μερικά χρόνια τη δεκαετία του 2000 υπήρχε ενδιαφέρον, συναντιόμασταν πανελλαδικά μια φορά το χρόνο, εκτυπώναμε ιδιαίτερες ετικέτες και φτιάξαμε φιλίες που κρατάνε ακόμη, κάποιοι και οικογένειες! Ακόμη κι εδώ στη Λάρισα, η μικρή μας παρέα ήταν δραστήρια, είχαμε οργανώσει μια ωραία συνάντηση με συγγραφείς και περιήγηση στα βιβλιοπωλεία της πόλης το 2009.

Από το Αντάμωμα, την πανελλήνια συνάντηση Bookcrossing, το 2009, με τους συγγραφείς: Κ. Τζαμιώτη, Γ. Κούστα, Β. Δρόλια, Θ. Πέτρου, Γ. Κουκουλά. Η φωτογραφία είναι του αγαπημένου, αλησμόνητου, Γιάννη Ρουμπάκη.

Μετά άρχισαν να διημιουργούνται νέες εφαρμογές, σελίδες και ιστότοποι και η σελίδα του bookcrossing έμεινε κάπως στάσιμη. Δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει καλά τη μετάβαση από τους υπολογιστές στις φορητές συσκευές και τα μέλη της στις άλλες πόλεις ίσως κουράστηκαν, ίσως βρήκαν άλλες παρέες. Εδώ στη Λάρισα παρόλο που δεν είμαστε πλέον τυπικά τόσο δραστήριοι στη σελίδα, εξακολουθούμε να συναντιόμαστε. Και μάλιστα να γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Φέτος το Σεπτέμβριο μετά από πάνω από 2 χρόνια αποχής λόγω κορωνοϊού ξανασυναντηθήκαμε με πολύ ενθουσιασμό. Εκεί αρχίσαμε να συζητάμε και για άλλες βιβλιοφιλικές ομάδες της πόλης.

Αυτές τις ομάδες σκέφτηκα να συνοψίσω εδώ σήμερα, για να υπάρχουν κάπου μαζεμένες όλες οι πληροφορίες.

Λοιπόν:

  1. Ομάδα  Bookcrossing Λάρισας: Συνάντηση μια φορά το μήνα, τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα σε ένα καφέ της πόλης. Ανακοίνωση για την ώρα και το μέρος στη σελίδα bookcrossing.gr στο Facebook  (https://www.facebook.com/groups/30808766037)
  2. Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας: Συναντήσεις κάθε μήνα. Συνήθως συζητήσεις για βιβλία Ελληνικής Λογοτεχνίας. Πληροφορίες εδώ http://larlib.gr/blog/leshi-anagnosis-enilikon-0
  3. Λέσχη Ανάγνωσης Εφήβων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας: Συναντήσεις κάθε μήνα. Πληροφορίες εδώ: http://larlib.gr/blog/leshi-anagnosis-efibon-2022-2023
  4. ETAL Book Club: μια νέα λέσχη ανάγνωσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας που θα διαβάζει και θα συζητάει βιβλία Αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Πρώτη συνάντηση το Δεκέμβριο με το βιβλίο “Girl, Woman, Other” της Bernadine Evaristo (μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο») Πληροφορίες για το book club εδώ: https://www.facebook.com/etal2011
  5. Λέσχη Ανάγνωσης του Βιβλιοπωλείου Άνεμος: Συνάντηση κάθε μήνα με ένα πολύ πλούσιο λογοτεχνικό ρεπερτόριο. Επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 4/11/22 με το βιβλίο του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Άλλες Ζωές
  6. Λογοτεχνική Γωνία: Ένας χώρος συνάντησης για λογοτέχνες και φίλους/ες της λογοτεχνίας. Κάθε Πέμπτη, κάτι που λέγεται Λογοτεχνικό Καφενείο. Πληροφορίες εδώ.

Αυτές είναι οι βιβλιοφιλικές ομάδες που έχω βρει προς το παρόν. Παρόλο που δεν της φαίνεται, η πόλη μοιάζει να διαβάζει (κάπως). Σε αυτές τις ομάδες μπορούμε προσθέσουμε τις εκδόσεις Θράκα που οργανώνουν κάθε καλοκαίρι το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, με εκδηλώσεις που διαρκούν πολλές μέρες σε διαφορετικές πόλεις και φέρνουν στην πόλη μας ενδιαφέρουσες σύγχρονες ποιητικές φωνές.

Πρόσφατα μάλιστα άνοιξε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι ένας φιλόξενος χώρος, η Λογοτεχνική Γωνία και ήδη έχουν οργανωθεί ωραίες βραδιές.

Στη Λάρισα δεν έχει ανοίξει (ακόμη) κάποιο βιβλιοκαφέ. Είπαμε διαβάζει η πόλη αλλά να μην το παράκανουμε κιόλας 🙂 Όμως υπάρχουν αρκετοί φιλόξενοι χώροι για αναγνώστριες και αναγνώστες. Προσωπικά αγαπώ να πηγαίνω Κυριακή νωρίς το πρωί στο Ράμπλας στο ποτάμι, γιατί έχει ωραίο φως και ωραία γλυκά για πρωινό. Το Wisedog στην παλιά οδό Σκυλοσόφου, νυν Φιλοσόφου, έχει μια ωραία ατμόσφαιρα ειδικά αν βρεις θέση δίπλα στη τζαμαρία.  Το Κλίμαξ, φυσικά, με την πιο συναρπαστική θέα της πόλης αλλά πρέπει να το πετύχεις ήσυχο. Και το πολύ αγαπημένο, ειδικά με τη νέα του επέκταση, Modi, ένα διαμαντάκι art cafe, που λες και μας προσκαλεί για αναγνώσεις είτε στο παταράκι βιβλιοθήκη είτε στο νέο χώρο, δίπλα στα ραφάκια με τα κεραμικά (Κουμουνδούρου 3).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s